BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.437,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Aydın'da yılın ilk incir hasadı yapıldı

İncirde Entegre ve Kontrolü Ürün Yönetimi” projesi kapsamında Kuyucak’ta tarla günü ve sertifika töreni düzenlendi.

Abone ol

Gencelli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bahçesinde düzenlenen törene Kuyucak Kaymakamı Nuri Özder, AK Parti Milletvekili Ahmet Ertürk, Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, Bakanlık Proje Koordinatörü Dr. Kadir Melan, Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, üreticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Tarım İl Müdürü Muhsin Temel, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizde, tarladan sofraya güvenli gıda arzının sağlanması adına, uçakla kimyasalların kullanımının yasaklanması, kimyasalların kayıt altına alınması ve izlenebilirliğin sağlanması, zirai mücadele ilaçlarının reçete ile satışı ve kimyasal mücadele ilaç uygulayıcılarına sertifika alma zorunluluğunun getirilmesi gibi, bir dizi yasal düzenlemeler yapılmıştır. Son olarak da bu yıl 16 ildeki çeşitli ürünlerde ‘Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi (EKÜY)” uygulamaya konulmuştur.

Bu proje ile il ve ilçe müdürlüğündeki teknik elemanlar ile proje dahilindeki üreticilerin koordineli çalışmaları sağlanarak, en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretiminin sağlanması, ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken, yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını bunlara karşı uygun mücadele zamanını ve yöntemlerini öğrenerek kendi arazilerinin danışmanları haline gelmelerini sağlamak amaçlanmıştır.

Bunların sonucunda da kalıntı sorununun arazi şartlarında çözülmesi sağlanarak, gerek iç piyasada kalıntılı ürün satılmasının önüne geçmek, gerekse yurt dışına giden ürünlerdeki kalıntı problemlerini çözmek ve bu sayede tarımsal ürünlerimize karşı olan güveni arttırmak hedeflenmiştir” dedi.

Proje çalışmalarının pilot olarak Gencelli Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde yürütülmekte olduğuna işaret eden Temel, “Kooperatifimize üye olan 33 üreticiye ait 111 incir bahçesinde yürütülmekte olup, çalışmalar sonunda toplam 190 ton taze incir, 565 tonda kuru incir elde edileceği tahmin edilmektedir. Bu proje kapsamında arazilerin bulunduğu köylerde bulunan tarım danışmanları ile il ve ilçe tarım müdürlüğü teknik elemanları planlanan iş akışına göre gerekli zamanlarda bahçe kontrollerini yaparak, gerek yetiştiricilik gerekse mücadele konularında üreticilere yapmaları gereken uygulamalar konusunda teknik bilgileri birebir vermektedirler. Ayrıca proje yürütülen bahçelerden hasattan önce il tarım müdürlüğü elemanlarınca ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılmak üzere alınan meyve örnekleri laboratuarlara gönderilerek analize tabi tutulmuştur. Ürünler ilaç kalıntısı yönünden temiz çıkmış ve üreticilere ‘Entegre Ürün ve Üretici Sertifikaları’ ile bahçelere asılmak üzere ‘Mavi Bayrak’ verilmesi uygun görülmüştür. Ayrıca Proje bahçelerinden pazara sunulmak üzere hazırlanan ürünlere entegre ürün logoları yapıştırılacaktır. Bu sayede logolu ürünler tüketicilerde güven uyandıracağı için taleplerin artacağı, proje kapsamındaki üreticilerinde bu sayede yüksek kazanç sağlamaları hedeflenmiş olup, tarladan sofraya sağlıklı ürünün ulaşması gerçekleştirilmiş olacaktır”

Yapılan konuşmaların ardından törende üreticilere sertifikaları teslim edilirken; daha sonra protokol tarafından entegre incir bahçesinde temsili hasat yapıldı. Daha sonra Gencelli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde kurulan kestane paketleme tesisinin açılışı yapıldı.