BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,71
ALTIN 2.490,97
HABER /  GÜNCEL

Aydın Doğan'ın borcu nasıl sıfırlandı?

4.9 milyarlık vergi cezası için bu kez Af Yasası'na sığınan Doğan Grubu, 940 milyon lira ödeyeceğini taahhüt ederek borcunu sıfırladı.

Abone ol

4.9 milyarlık vergi cezası için bu kez Af Yasası'na sığınan Doğan Grubu, 940 milyon lira ödeyeceğini taahhüt ederek borcunu sıfırladı. Maliye ile Doğan arasında 2 yıldır süren savaş seçime 25 gün kala son buldu.

2007 genel seçimlerinden önce Petrol Ofisi'ndeki 1.2 milyar liralık vergi borcunu uzlaşmaya giderek 275 milyon liraya indiren Doğan Grubu yine seçim öncesi bir uzlaşmaya daha imza attı. Doğan Yayın Holding ve bağlı şirketlere kesilen toplam 4.9 milyar lirayı bulan vergi cezası için Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı Af Yasası'na göre anlaşmaya gidildi. Anlaşmaya göre 4.9 milyar liralık vergi cezası 940 milyon lira ödenerek sıfırlandı. Doğan bu anlaşmayla yaklaşık 4 milyar liralık cezadan kurtulmuş oldu. Doğan kesilen 4.9 milyar liralık cezanın 3.3 milyar lirası için anlaşmaya gitti. 3.3'lik tutar Doğan Grubu'nun ilk derece mahkemelerde kaybedip Danıştay'da kazandığı davalardı.

6111 sayılı kanuna göre Danıştay'da kazanılan davaların yüzde 20'si ödenirse Maliye de iddialarından vazgeçiyor. Böylece Doğan 3.3 milyarın yüzde 20'si ve gecikme faizini ödeyerek bu miktar için kesilen cezadan kurtulmuş olacak. Eğer anlaşma yoluna gitmeseydi dava Doğan aleyhine karar veren ilk derece mahkemeye gidecek, mahkeme ilk kararında direnirse Dava Daireleri Kurulu'na gidecek olan davada Doğan aleyhine karar verilebilecekti. Geri kalan 1.6 milyar liralık ceza ise Doğan Grubu'nun ilk derece mahkemelerde kazandığı ve Danıştay'ca onaylanan tutardı. Doğan bu tutarda hukuki bir risk görmediği için anlaşma yolunu seçmedi.

BİR KISMI YATIRIMCIDAN

Doğan Yayın Holding bir süre önce 1 milyar liralık bedelli sermaye artırımına giderek sermayesini 1 milyar liradan 2 milyara çıkarmıştı. Yüzde 22'si halka açık olan holding, bedelli artırımı ile bu tutarın yüzde 22'sini borsa ortaklarından toplamıştı.