BIST 9.103
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,70
HABER /  GÜNCEL

Avustralyalı cihatçıların çocukları 'ellerinden alınabilir'

Göç Bakanı Peter Dutton, yurt dışında çarpışan Avustralya vatandaşı militanların çocukların bakımını devletin üstlenebileceğini söyledi. Dutton, bu yöndeki kararların aile bazında ele alınacağını belirtti.

Abone ol

Avustralya Göç Bakanı Peter Dutton, yurt dışında çarpışan Avustralya vatandaşı militanların çocuklarının devletin bakımı altına alınabileceğibi açıkladı. Dutton, bu yöndeki kararların aile bazında ele alınacağını söyledi.

Bakanın açıklaması, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarından Khaled Sharrouf'un eşi ve çocuklarının Avustralya'ya dönmek istedikleri yolundaki haberleri izliyor.

Fairfax Media'da bugün yer alan haberde, Sharrouf'un eşi Tara Nettleton'ın 5 çocuğuyla birlikte Sydney'e geri dönmeye çalıştığı bildirilmişti.

Ailenin çocukları arasında, bir Suriyelinin kesik başını elinde tutarken fotoğrafı çekilmiş olan küçük bir erkeğin de bulunduğu sanılıyor.

Dün açıklanan öneriler çerçevesinde, "terör örgütlerini" destekleyen bazı Avustralyalılar vatandaşlıktan çıkarılabilir.

Göç Bakanı Peter Dutton, Tara Nettleton'ın da Avustralya'ya dönüşünde "terör faaliyetlerine karışmak"la suçlanabileceğini söyledi.

Dutton, ülkede dönen zanlıların çocuklarına ne yapılacağı kararlaştırılırken, o kişiyle ilgili koşulların ve çocukların yaşlarının dikkate alınacağını söyledi.

'Gereken kararlar alınacak'

Göç Bakanı, "Çocukların yaşı çok küçükse devletin bakımı altına alınabilirler. Bazı kişiler çocuklarını geride bırakıp savaşmaya gitti. Dolayısıyla çocuklarını terkeden ya da çocuklarının çıkarlarını gözetmeyen herhangi bir ailenin durumunda olduğu şekilde, gereken kararlar alınacak." dedi.

IŞİD militanı Khaled Sharrouf, 2009 yılında, Sidney ve Melburn'da saldırılar planlayan bir hücreye üye olduğu gerekçesiyle 4 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

Serbest bırakıldıktan sonra Avustralya'dan ayrılması yasaklanan Sharrouf, ağabeyinin pasaportunu kullanarak ailesiyle birlikte Suriye'ye gitmişti.

Sharrouf'un kayınpederi Peter Nettleton, 10 yıldır kızını görmediğini ve 5 torunundan yalnızca ikisini görmüş olduğunu anlattı.

Tara Nettleton'ın babası ise "Kızımı hala seviyorum. Umarım sağ salim döner eve." dedi. Nettleton'ın annesinin de, kızıyla torunlarının Avustralya'ya dönmelerini sağlamaya çalıştığı bildiriliyor.

Avustralya hükümetine göre, en az 100 Avustralya vatandaşı Orta Doğu'daki "terör örgütleri" için çarpışıyor. Bu kişilerin en az yarısı çifte pasaportlu. Ülke içinde de 150 kişinin bu tür örgütlere destek verdiği biliniyor.