BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Avustralya'da "terör operasyonu": 15 kişi gözaltında

Ülkenin şimdiye kadarki en büyük "terör operasyonu" olarak nitelendirilen baskınlarda 15 kişi gözaltına alındı. Polis, gözaltıların IŞİD'le bağlantılı olup olmadığı hakkında yorum yapmadı.

Abone ol

Avustralya yetkilileri ülkenin şimdiye kadarki en büyük "terörle mücadele" operasyonunda 15 kişiyi gözaltına aldıklarını duyurdu.

Operasyon ülkedeki "terör tehdidi" seviyesi geçen hafta orta düzeyden yüksek düzeye çıkarıldıktan sonra gerçekleşti. Ülkenin Başbakanı Tony Abbot Suriye ve Irak'ta yaşananların ülkeye olası etkilerinin terör tehdidi seviyesinin yükseltilmesine sebep olduğunu söylemişti.

Polis, gözaltıların Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile bağı olup olmadığı konusunda ise yorum yapmadı. En az 60 Avustralya vatandaşının Irak ve Suriye'deki cihatçı gruplarla savaştığı tahmin ediliyor. Aralarında iki intihar bombacısının da olduğu 15 Avustralyalının ise çatışmalarda öldüğü bilgisi var.

Sydney ve Brisbane kentlerinde yapılan operasyonda evler basıldı ve en az 800 ağır silahlı polis memuru görev yaptı.

Polis, operasyon sayesinde, "şiddet eylemi" planlarının bozulduğunu açıklarken, bu eylemlerden birinin, rastgele seçilen birinin kafasının kesilmesi olduğu duyuruldu.

Avustralya Federal Polisi'nden Andrew Colvin, operasyonun hala devam ettiğini, polis memurlarının halen sahada olduklarını söyledi.

Colvin "Sydney'de 25 yer arandı, şu aşamada 15 kişi gözaltına alındı ve bir kişiye terörle ilgili olarak ciddi suçlamalr yöneltildi" dedi.

IŞİD bayrağı

Bu arada operasyondan bağımsız olarak gerçekleşen başka bir olayda, Sydney Morning Herald gazetesinin haberine göre IŞİD bayrağı taşıyan bir arabadakiler bir kilisenin yakınlarında ölüm tehditleri savurdu.

Gazeteye konuşan bir rahip arabadakilerin "Hristiyanları öldürme" tehdidi savurduğunu söyledi.