BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,88
HABER /  GÜNCEL

Avustralya Wikileaks'i sorumsuzlukla suçladı

Avustralya Adalet Bakanı, 'terör şüphelisi' Avustralyalıların adlarını listeleyen ABD kriptosunu açıklayan Wikileaks'i 'sorumsuzlukla' suçladı.

Abone ol

Avustralyalı bir yetkili, bilgi sızdırma sitesi Wikileaks'in Avustralya'daki 'terör şüphelilerinin' adlarını sıralayan bir kriptoyu yayınlamasını 'inanılmaz bir sorumsuzluk' olarak niteledi.

Amerika Birleşik Devletleri yetkililerine ait kripto, Wikileaks'in birçoğunu içindeki isimleri silmeden sızdırdığı belgelerin arasındaydı.

Wikileaks daha önceki sızdırmalarında belgeleri bu türde bilgileri silerek açıklıyordu.

Bilgi sızdırma grubu ise internet sayfasında yaptığı açıklamada, kaynakların açıklandığı ya da belgeler açıklanırken hatalar yapıldığı iddialarını reddetti.

Grup, ABD elçiliklerinden gönderilen 133.887 adet belgenin açıklanması ile birlikte Amerikan diplomatik temsilciliğinin olduğu tüm ülkelerden bilgilerin erişilebilir hale geldiğini de belirtti.

Ana akım medya kuruluşlarının artık Wikileaks sızdırmalarını haber yapmadıklarını belirten grup, bu derece büyük miktarda belge açıklayarak, bilgilerin azami etki yapmasını sağlamaya çalıştıklarını da ifade etti.

Wikileaks, 2010 yılından bu yana Amerikan diplomatik temsilciliklerinin yazışmalarını açıklıyor. Grup bunu yaparken, belgelerde adı geçen alt düzey kaynakların isimlerini, bu kişileri korumak için redakte edip çıkarıyor.

Ancak Avustralya Adalet Bakanı Robert McClelland, Wikileaks'in açıkladığı Ocak 2010 tarihine ait bir belgede bunun yapılmadığını ve Yemen'deki silahlı İslamcı gruplarla bağlantılı olduğuna inanılan 23 Avustralyalının isminin açıklandığını söylüyor.