BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Avuç içi fişleme yalan

Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fatih Özkul, hastanelerde uygulamaya konulan Avuç İçi Kimlik Tanıma Sistemiyle ilgi...

Abone ol

Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fatih Özkul, hastanelerde uygulamaya konulan Avuç İçi Kimlik Tanıma Sistemiyle ilgili "fişleme" iddialarını yalanladı.
Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fatih Özkul, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bazı usulsüzlüklerin önüne geçmek ve vatandaşların özel hastane ile tıp merkezlerinden daha hızlı ve verimli sağlık hizmeti alabilmelerine imkân sağlamak amacıyla başlatılan ’Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi ile merak edilen konulara açıklık getirdi.
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi’nin 1 Aralık itibariyle hayata geçtiğini belirten Özkul, belirlenen tarihin vatandaşların sisteme kayıt olmaları için son gün olmadığını hatırlattı.
1 Aralık’tan önce hastanelerin biyometrik kimlik doğrulama cihazı almış ve kayıtlarına başlamış olmaları gerektiğinin altını çizen Dr. Fatih Özkul, ”1 Aralık tarihi vatandaşların kayıtları için son tarih değil, sağlık kuruluşlarının cihazları temin edip, uygulamalara başlatmaları için verilen bir tarihtir. 1 Aralık uygulama tarihinden önce vatandaşların kayıtlarını yaptırmamış olmaları uzun kuyruklara sebep olabileceğinden, yeni kayıt yaptıranlar için cihazın önünde uzun kuyruklar oluşacağı görünmektedir. Vatandaşlarımız 1 Aralık tarihinden itibaren özel hastanelere giderek, ücretsiz bu kayıtlarını yaptırarak muayene olabilmektedirler” dedi.

"FİŞLEME İDDİASI DOĞRU DEĞİL"
Sosyal medyada hastaların avuç içi tanıma sistemiyle fişlendiği şeklinde çıkan söylentilerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Özkul, “İnsanların üzerinde acaba fişleniyor muyum gibi bir endişe söz konusu. Ancak avuç içi tanıma sistemi fişlenmeden apayrı bir şey. Bu, parmak izi gibi bir şey değil. Parmak izimizi her yere bırakabiliriz ancak avuç içi damar izinde öyle olmuyor. Bunu sadece sistem okuyabilmektedir. Yani avuç içi damar izimizi başka bir yerde bırakma gibi bir ihtimal yok. Bundan dolayı sistemde fişlenmeye yol açabilecek bir şey söz konusu değil. Bu sistemde sadece bizim kimlik bilgilerimiz bulunmakta. Zaten bu bilgiler de devlet kontrolünde, şifreli olarak korunuyor. Dolayısıyla insanlarımız getirilen bu sistem ile ilgili en ufak bir endişe duymasın” diye konuştu.
Avuç İçi Kimlik Tanıma Sistemi’nin ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağına inandığını belirten Dr. Fatih Özkul, “SGK’ nın TC kimlik numarası ile yapılan usulsüzleri engellemek amacıyla başlattığı kimlik tanıma sistemi ülke ekonomisine büyük katkı sağlamasının yanı sıra, dünya çapında da örnek bir proje olma yolunda ilerlemektedir. Tüm dünya ülkelerinin ekonomileri için de kayıp, kaçak ile mücadelede stratejik bir araç olarak çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Projenin hazırlanmasında emeği geçen herkesi kutluyorum“ ifadelerini kullandı.
(İHA)