BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.428,08
HABER /  MAGAZİN

Avşar'ın Erdoğan'a okuyamadığı o kitap

Hülya Avşar Başbakan Erdoğan'a okumaya cesaret edemediği kitabın ayrıntılarını paylaştı

Abone ol

Gezi Parkı olayları hakkında Başbakan Erdoğan'la görüşen Hülya Avşar Başbakan Erdoğan'a götürüp hediye etmeyi düşündüğü ve vazgeçtiği kitabın ayrıntılarını köşesine taşıdı.

Başbakan Erdoğan'a bu kitabı okuyamadığı için içinde uhde kaldığını söyleyen Avşar,'' Çok güzel bir kitap geçti elime. Adı Şiddetsiz İletişim. Hatta bazı şeylerin altını çizdim, gençler adına Başbakan'a okurum diye. Cesaret edemedim. Çünkü kitabın ismi çok fenaydı." dedi.

Hülya Avşar o kitabın detaylarını köşe yazısında anlattı. 

bea95474d40fdc7f6ab5550d98dae2f9.jpg

Şiddetsiz iletişimin birinci bileşeni değerlendirme yapmadan gözlem yapmak, ikinci bileşeni ise hissettiklerimizi ifade etmektir. Psikanalist ROLLO MAY’in önerdiği gibi, “Olgun insan tıpkı bir senfoninin farklı bölümlerindeki gibi güçlü ve tutkulu deneyimlerden ince ve hassas olanlara kadar farklı duygu nüanslarını yakalama becerisini geliştirebilir.” Ancak çoğumuz için duygularımız May’in de belirttiği üzere bir borazanın notaları kadar sınırlıdır.

İnsanlara hakaret etmek için kullandığımız kelimeler, çoğunlukla ruh halimizi net bir şekilde ifade etmeyi sağlayan sözcük dağarcığımızdan çok daha geniştir. Ben 21 sene boyunca çeşitli ABD okullarında okudum ve bu süre içinde kimsenin bana neler hissettiğimi sorduğunu hatırlamıyorum. Açıkçası duygular önemsenmiyordu. Önemli olan itibar ve makam yetkili kişilerin tanımladığı doğru düşünme biçimi idi. Kendimizle bağlantıda olmak yerine dışa yönelik başkalarına odaklı olma yönünde eğitildik. Hep zihnimizde akıllı olmayı ve “Başkaları neyi söylememi ve yapmamı doğru bulur? diye kafa yormayı öğrendik.

Duyguları düşünceden ayıralım

Dili kullanış biçimimizin yarattığı karışıklıklardan biri de “hissediyorum” sözcüğünü kullanırken aslında hislerimizi dile getirmemekten kaynaklıyor. Bana adil davranılmadığını “hissediyorum” sözcüğünü “düşünüyorum” ile değiştirmek ifade etmek istediğimiz şeye daha uygun olur. “Hissediyorum” sözcüğünü aşağıdaki kalıplar içinde kullandığımızda gerçek duyguları netlikle ifade edemeyiz.

Nasıl olduğumuz hakkındaki hislerimiz ile düşüncelerimizi birbirinden ayıralım

Sn. Başbakanımıza götürüp hediye etmeyi son anda vazgeçtiğim kitaptan bölümleri şimdi sizlere hediye ediyorum daha doğrusu ben dahil herkese.

Kitabın adı ŞİDDETSİZ iletişim, MARSHALL B.ROSENBERG

ekran-resmi-2013-06-17,-11.29.21.png