BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Avrupa’nın göbeğinde insanlık ayıbı

İtalya’nın Lampedusa Adası’na botlarla gelen mültecilerin dondurucu soğukta çırılçıplak soyundurularak dezenfektan suyla yıkandığı görüntüle...

Abone ol

İtalya’nın Lampedusa Adası’na botlarla gelen mültecilerin dondurucu soğukta çırılçıplak soyundurularak dezenfektan suyla yıkandığı görüntüler uluslararası çapta yankı uyandırdı.
Pek çok mültecinin Avrupa’ya giriş kapısı olan Lampedusa Adası’nda Suriyeli bir mültecinin telefon kamerasıyla çektiği görüntülerin İtalyan Rai 2 televizyonu aracılığıyla medyaya yayılmasıyla dünya, Avrupa’nın ve medeniyetin göbeğinde yapılan bir insanlık ayıbına şahit oldu. Olay, ülkelerinden botlarla kaçarak İtalya’ya iltica etmek isteyen mültecilere “hayvan” muamelesi yapıldığı yorumlarına sebep olurken, ortaya çıkan görüntüler dünyayı ayağa kaldırdı.
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Lampedusa valisi Giusy Nicolini, İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Angelino Alfano’nun yanı sıra İtalya Başbakanı Enrico Letta’nın da görüntüleri izlediği ve “şoke olduğunu” belirttiği ifade edildi. Letta’nın, İtalya hükümetinin olayla ilgili geniş kapsamlı soruşturma başlattığını duyurduğu bildirilirken, İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Alfano’nun da mültecilere bu şekilde davrananların cezalarını çekeceklerini söylediği belirtildi.
Olaydan sonra Avrupa Birliği de mültecilere karşı sergilenen bu davranışı kınadı. Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Cecilia Malmstrom, Twitter hesabından yaptığı açıklamada görüntülerin dehşet verici ve kabul edilemez olduğunu kaydederek, “AB, İtalya’ya mülteci alımında destek vermeye kendisini adamıştır ancak bunun makul koşullarda yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Kanuni işlem yapılacağı uyarısında bulunan Malmstrom, “AB standartlarına ve yükümlülüklerine tamamıyla saygı gösterildiğinden emin olmak için ihlal prosedürü başlatmaktan çekinmeyiz” mesajını yayınladı.
Görüntülerde çıplak haldeki bir mültecinin sırada bekleyen diğer mültecilerin önünde hortumla yıkanması ve bir diğerinin de yıkanmak üzere üstünü çıkarması görülüyor.
(İHA)