BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Avrupa'da Türk izleri bu kitapta

Prof. Zeki Tez’den Batı’nın ezeli ötekisi Doğu ve doğuculuk üzerine çarpıcı bir çalışma: Avrupa'da Türk izi...

Abone ol

“Oryantalizm demek, özellikle bir İngiliz ve Fransız kültür girişimini dile getirmek, içine hayli farklı alanları, hayal gücünü, İncil dosyalarını, baharat ticaretini, sömürgeler için kurulan orduları, uzun bir sömürge yönetim geleneğini, kalabalık bir bilginler ordusunu, sayısız Doğu 'uzman ve yardımcılarını', bir doğubilimci (oryantalist) profesörler topluluğunu, bütün bir Doğu'ya özgü bilgiler dizisini (Doğu despotluğu, Doğu görkemi, Doğu vahşiliği, Doğu cinselliği), 'evcilleştirilerek' Avrupa'nın kullanımına sunulan birçok Doğu tarikat, tefekkür ve bilimini içine alan bir projeden söz etmek demektir.”

Yakındoğu, Ortadoğu ve Uzakdoğu… Batı için ayın karanlıkta kalan yüzeyini mi temsil ediyordu, yoksa ilişki kurmak, anlamak, keşfetmek istedikleri insanların yaşadığı diyarları mı? Doğu, yoksa muazzam bir sömürge alanı mıydı?

avrupade_turk_izi_3boyut.jpgBatı, 18. yüzyıla kadar Doğu’dan daha geri olduğunu kendisi de kabul etmekteydi. İtalya, İspanya ve Fransa'dan birçok öğrenci, İslam medreselerinde matematik, felsefe, tıp ve astronomi öğrenimi görüp, Batı üniversitelerinde öğretici adayı oluyordu. Aristoteles, Arapça eserleri çeviriyordu. 13. yüzyıldan sonra Avrupa'da çeşitli üniversiteler kurularak İslam felsefesinin etkisi İngiltere ve Almanya'ya dek ulaştı.

Avrupa’da sömürgecilikle eşzamanlı olarak, İslam mimarlığı ve sanatı açısından zengin kentlere yapılan geziler ve yayımlanan eserler kısa sürede bir modaya dönüşmüş, Yakın Doğu ve Orta Doğu kültürleriyle Avrupa kültürü arasında büyük bir geçişgenlik başlamıştır.

Prof. Zeki Tez, bu kez Avrupalının zihin dünyasında Doğu’nun ve özellikle Türklerin ne şekilde yer ettiğini, bunun ne tür ürünler verdiğini inceliyor. Batı dünyasında “Türk” imgesini araştırıyor. Sahne sanatlarından müziğe, modadan resme ve Türkiye sevdalısı yazarlara kadar Avrupa’da Türk izini sürüyor!

Prof. Zeki Tez kimdir?

1948’de Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimimi Ankara’da tamamladı. Ankara Kurtuluş Lisesi’nden 1966’da; Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nden 1971 yılında “Kimya Yüksek Mühendisi” olarak mezun oldu.

Aynı yıl Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizikokimya Kürsüsü’ne asistan olarak girdi. Yüksek Lisans çalışmasını 1974’te, Doktora çalışmasını ise 1977’de tamamladı. “Karbon Monoksitin Kobalt Oksit Katalizörü Üzerindeki Kemisorpsiyonu ve Oksidasyonu” konulu Doçentlik çalışmasını, Kasım 1982’de tamamladı. Aynı tarihte “Doçent” olarak Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’ne naklen atandı.

1989’da Profesörlük unvanını aldı. Eylül 2002’de Marmara Üniversitesi’ne naklen atandı ve halen Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nde görev yapmakta. Tez, evli ve iki çocuk babası. Prof. Zeki Tez’in daha önce Hayykitap’tan yayımlanmış 6 kitabı var:
Tıbbın Gizemli Tarihi, Ocak 2010
İlaç ve Parfümün Sihirli Dünyası, Temmuz 2010
Gizli Bilimlerin Serüveni, Temmuz 2011
Lezzetin Tarihi, Haziran 2012
Acayip Sözlük, Ocak 2014
İslam’ın Batı Cephesi, Ekim 2014

‘Avrupa’da Türk İzi’
Teknik Özellikler

Yazar: Prof. Dr. Zeki Tez
Yayınevi: Hayykitap
Sayfa sayısı: 272
Fiyatı: 20 TL