BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.440,10
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Parlamentosu'ndan Gezi Parkı kınaması

Avrupa Parlamentosu, İstanbul Gezi Parkı protestolarında polisin aşırı güç kullanmasını kınayan bir karar tasarını onayladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kararın ellerine ulaşmaz Avrupa Parlamentosu'na iade edileceğini söyledi.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu, İstanbul Gezi Parkı protestolarında polisin aşırı güç kullanmasını kınayan bir karar tasarını onayladı.

Kararda, barışçıl protestoculara karşı sert yöntemlere başvurulmaması istendi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a birleştirici ve uzlaşmacı bir tavır sergileme çağrısı yapıldı.

Parlamentonun kararında şiddetten sorumlu polis memurlarının yargı önüne çıkarılması, gözaltındaki barışçıl protestocuların salıverilmesi ve kurbanlara tazminat ödenmesi istendi.

Kararda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın protestolar karşısındaki yaklaşımı övülürken "Başbakan Erdoğan'ın uzlaşma yolunda adım atma, özür dileme ve tepkileri anlama konusundaki gönülsüzlüğünün üzüntüyle karşılandığı" belirtildi.

Davutoğlu: İade edeceğiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kararın ellerine ulaşmaz Avrupa parlamentosu'na iade edileceğini söyledi.

Davutoğlu, ''Türkiye hiçbir şekilde, hiçbir ülke ya da ülke grubundan ders alma durumunda değildir'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kararın çıkmasından önce Avrupa Parlamentosu'na tepki göstermiş, "Sen kim oluyorsun da benimle ilgili karar alıyorsun. Senin haddine mi?" demişti.

Bu kararı tanımayacaklarını belirten Erdoğan, "Kararı alanlar, önce Yunanistan'a baksınlar. Yunanistan'da halkla polisin karşı karşıya geldiğinde acaba AB'nin yetkilileri, onlara para vermekten başka ne yaptı? İngiltere'de G8'i protesto edenler yerlerde sürüklendi. " dedi.