BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.411,84
HABER /  DÜNYA

Avrupa Merkez Bankası Başkanı konuştu

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, ECB’nin faizde değişikliğe gitmeme kararının ardından açıklamalarda bulundu.<br/>Güven göstergel...

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, ECB’nin faizde değişikliğe gitmeme kararının ardından açıklamalarda bulundu.
Güven göstergelerinin ekonomide kademeli iyileşme beklentilerini koruduğunu belirten Draghi, önümüzdeki dönemlerde parasal politika tutumunun gerekli olduğu müddetçe destekleyici olmayı sürdüreceğini belirtti. Avrupa’nın krizden çıkışında, "toparlanmayı zayıf, kırılgan ve inişli çıkışlı gördüğünü" söyleyen Draghi, "İtalya’da istikrarsızlık dönemi görüyoruz" dedi
Bu istikrarsızlığın İtalya’da toparlanma umutlarına zarar verebileceğini kaydeden Draghi, "Bütçe çabaları, İtalya’da piyasa faizi hareketlerinin sınırlanmasına yardım etti" dedi.
İspanya’daki duruma da değinen Draghi, İspanyol bankalar konusundaki adımların yeterli olarak değerlendirildiğini belirterek, "İspanyol bankaları varlık gözden geçirmesi ve strest testler için iyi donanımlı durumdalar. Stres testlerinin dizaynı konusnuda Ekim’in ikinci yarısında detaylı bilgi vereceğiz" şeklinde konuştu.

"EURO BÖLGESİ GEÇMİŞE GÖRE DAHA DİRENÇLİ"
Draghi, Euro bölgesinin geçmişe göre daha esnek ve dirençli olduğunu kaydeden Draghi, "Euro’da yönetişim gelişti, bölge daha güçlü" dedi. Bütçe politikası, yapısal reformlar, mali konsolidasyon alanlarında daha fazla ilerlemeye ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Draghi, "Yönetim konseyi toplantılarının şeffaflaştırılmaıs üzerinde hala çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bu arada banka kredilerinde iyileşmenin marjinal düzeyde olduğunu kaydeden Draghi, kredi akışındaki yavaşlığın hem talep hem de arz kaynaklı olduğunu vurguladı.
"Politik gelişmelerin tek elden çözüm mekanizmasını geciktirmesini beklemiyorum" şeklinde konuşan Draghi, cari enflasyon oranlarının beklenmedik bir durum olmadığını, piyasaların hükümetlerden istikrar ve reform beklediğini söyledi. Draghi ayrıca, krizin küçük ülkelerden büyük ülkelere doğru yayıldığı yönünde bir tespitimiz yok" dedi.
(İHA)