BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,07
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Birliği Türkiye raporu açıklandı

Avrupa Birliği-AB Türkiye İlerleme Raporu yayınlandı. Raporda, Türkiye'deki şiddetin bir an önce bitmesi çağrısı yapıldı.

Abone ol

Avrupa Birliği, Türkiye ilerleme raporunun detayları belli oldu.

AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn tarafından açıklanan raporda, Türkiye'nin reform hızını yavaşlattığı ve insan hakları ile temel özgürlükler konusundaki çabaların yetersiz kaldığı belirtildi. Hahn, "Komisyon, Türkiye'de tırmanan şiddetin son bulmasını ve Kürt meselesinde çözüm için görüşmelere geri dönülmesini umuyor" ifadesini kullandı. 

AFP'nin haberine göre, seçimden önce açıklanması beklenen, ancak ertelenen raporda Türkiye Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapmak ve mülteci krizi konusundaki işbirliği için övüldü. İfade özgürlüğü konusunda "ciddi gerileme" olduğu ifade edilen raporda, yargının zayıfladığı belirtildi. Komisyona göre, "paralel yapıya" karşı yürütülen kampanya 2014'ten bu yana yargı bağımsızlığına zarar verdi. Raporun yayınlanmasının ardından açıklamalarda bulunan Hans, "Geçen yıl önemli eksiklikler, toplanma ve ifade özgürlüğünün yanı sıra yargı bağımsızlığını etkiledi" dedi. 

Raporda, PKK’ya karşı kapsamlı bir askeri operasyon başlatıldığını, Kürt Sorunu'nda çözüm sürecinin durma noktasına geldiği vurgulandı ve "Barış görüşmelerinin yeniden başlaması gereklidir" ifadesi yer aldı. Hans, gazetecilere yönelik artan baskı ve sindirme ortamına da vurgu yaptı.

Ankara'daki bombalı saldırılara da değinilen raporda konuyla ilgili soruşturmaların "hızlı ve şeffaf bir biçimde yürütülmesi" tavsiyesi de yer alıyor. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde Temmuz'dan bu yana artan şiddetin insan hakları konusunda ciddi endişeler yarattığı görüşü de raporda yer aldı. "İfade özgürlüğünde birkaç yıllık ilerlemeden sonra bu alanda son iki yılda önemli bir gerileme görüldü" deniyor.

Türkiye'deki yeni internet yasasının Avrupa standartlarının çok gerisinde olduğuna da dikkat çekiliyor.