BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.489,64

Avrupa Amerika’nın ne kadar umurunda?

Biz ve dünya ne kadar Obama’nın zaferine seviniyor olsak da, ’dış politika’ son ayların tartışma konuları arasında yer almadı.

Amerika başkanını seçti, önümüzdeki dört yıl dünyayı kimin yöneteceğine karar verdi.
Dünya, Obama’nın bir kez daha başkan seçildiğine sevindi. Türkiye’de ise Erdoğan ve Obama’nın samimiyetleri dikkate alınarak (her ne kadar bu sene sadece üç kere telefon görüşmesi yapmış olsalarda) seçim sonucu rahatlattı.
Ama biz ve dünya ne kadar Obama’nın zaferine seviniyor olsak da, ’’dış politika’’ son ayların tartışma konuları arasında yer almadı. Özellikle Avrupa, Washington için artık hiçbir şey ifade etmiyor.
Türkiye için de farklı bir senaryo yok gibi. Ortadoğu ve Suriye krizi ile ilgili zaten Romney’de seçilseydi farklı bir yol izlenmeyeceği konuşuluyor…
Amerika aslında kendine yoğunlaşmış durumda. Ne Afganistan, ne Suriye, ne Filistin, ne çevre, ne iklim.
Merkezde sadece bir konu var ’’Amerikan ekonomisi’’ ve Amerikalılar da işsizliği azaltacak kişiyi seçtiler.
Diğer taraftan önem verilen uluslararası iki konu, İran ve Çin’le olan ilişkiler.
Sonuç olarak; işsizlerin ve sokakta yaşayan insanların çoğaldığı Amerika, bu sorunla savaşacak ve ekonomiye odaklanacak.

Hürrem mi, Firuze mi?
Kadın ilk etapta aşıksa, erkeğin üstünde söz sahibiyse, ha! Bir de nikahı varsa vay erkeğin haline. ’’Muhteşem Yüzyıl’’ dizisinde ana konu bu aslında, yok başka bir şey. Hürrem’in Sultan Süleyman’a büyük aşkı ve onun tek kadını olmak için Harem’deki diğer kadınlarla savaşı ve zaferi.
Sarayda kellenin kolayca uçurulduğu o zamanlarda herkesin umursamadan/cesaretle iş çeviriyor olması beni şaşırtırken, Sultan Süleyman’ı elinde tutmak için her türlü kötülüğü yapan Hürrem’in lanetlenen bir kadınken savunulan kadın olması da bir o kadar şaşırtmıyor.
Son bölümlerde Hürrem/Firuze savaşında dikkat ediyorum herkes Hürrem taraftarı ve inanın Firuze’nin iki kez ölümden dönmesi seyircinin adeta tansiyonunu yükseltiyor, merakla Firuze’nin ölmesi bekleniyor.
Bazı şeyler asla değişmiyor, kadının bu konudaki hassasiyeti gibi. Aşık olan kadının FBI ajanlarından daha başarılı olduğunu kabul ediyor ve bir kadının aşık olduğu adam için her türlü atraksiyonu göze alabileceğine inanıyorum. Hürrem’in bu kadar izlenmesinin sebebi de kuşkusuz birçok kadının hayatına ayna tutuyor olması.
’’Muhteşem Yüzyıl’’ günümüzde kadınların erkeklere karşı birbirlerine serbest rekabette neler yapabilecekleri potansiyelini sunuyor olması bakımından çok izleniyor.Tarihi bir dizi olarak izlendiğini ise pek sanmıyorum.
Tabii, tavana asmak, zehir içirmek, kelleyi uçurmak dışında diyeceğim ama bunları arzulayan birçok kadın olduğuna eminim (!)