BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.498,57
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Adalet Divanı'ndan 'sosyal yardım turizmine' karşı karar

Avrupa Adalet Divanı, bir göçmen Romanya vatandaşının sosyal yardım talebini reddeden Almanya'yı haklı buldu. Kararın AB üyesi tüm ülkeler için emsal oluşturması bekleniyor.

Abone ol

Avrupa Adalet Divanı, bir göçmen Romanya vatandaşının sosyal yardım talebini reddeden Almanya'yı haklı buldu.

Bununla birlikte Avrupa Adalet Divanı'nın kararında seyahat özgürlüğünün serbest dolaşım hakkıyla ilgili olduğunun altı çizildi.

Kararın AB üyesi tüm ülkeler için emsal oluşturması bekleniyor.

AB üyesi ülkelerden siyasetçiler, AB üyesi bir ülkeye sosyal yardımlarını istismar etmek için göç etmeyi anlatmak için kullandıkları 'sosyal yardım turizmine' karşı mücadele sözü vermişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron olumlu karşıladığı kararı 'ortak akıl' sözüyle tanımladı.

Avrupa Parlamentosu'ndaki muhafazakârların lideri, Alman siyasetçi Manfred Weber, kararın AB ülkelerine, yurttaşların serbest seyahat hakkını ihlal etmeden sosyal yardım turizmini önleyebileceğini gösterdiğini söyledi.

Kararda ödenmeyebileceği belirtilen sosyal yardımlar, bu yardımı talep edenlerin vergi sistemi yoluyla herhangi bir şekilde katkısının bulunmadığı yardımları kapsıyor.

2010 yılından beri Almanya'da yaşayan Elisabeta Dano adlı Romanya vatandaşı çocuklar için verilen sosyal yardımdan yararlanıyordu.

Ancak iş arayanların geçimlerine yardımcı olan sosyal yardıma başvurusuna olumsuz cevap verilmişti.

Olumsuz kararda Dano'nun aktif olarak iş aramadığı gerekçe gösterilmişti.