BIST 9.457
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,58
HABER /  GÜNCEL

Avro bölgesinde yüksek tansiyon!

Akbank Haftalık Ekonomik Araştırmalar Bültenine göre, avro bölgesindeki yüksek tansiyon sürüyor.

Abone ol
Geride bırakılan haftada avro-dolar paritesi ve borsalar destek seviyelerinden gelen alımların zayıf kalması sonucunda gerilemeye devam etti ve avro bölgesi yüksek tansiyona sebep olmayı sürdürdü.

Akbank Haftalık Ekonomik Araştırmalar Bültenine göre, risk alımlarındaki bozulmanın sürmesinde; G-8 ve AB liderler zirvesinden AB'nin borç krizine ilişkin alınacak önlemlerle ilgili somut bir sonuç çıkmaması, özellikle liderler zirvesinde ortak avro-tahvil ihracı konusunda, Almanya'nın muhalefeti nedeniyle, anlaşma sağlanamamasının ortak siyasi iradenin eksikliği olarak yorumlanması, Avrupa başta olmak üzere açıklanan makro verilerin zayıflama işaretlerini devam ettirmesi etkili oldu.
 
Avro-dolar paritesi 1,2640 seviyelerinden gelen tepki alımlarıyla 1,28'e kadar yükselse de bu alımların zayıf kalmasıyla birlikte yeniden gerilemeye başladı.
 
Avrupa ve ABD'de gelen tepki alımları zayıf kalırken, haftalık bazda Almanya, Fransa ve İtalya borsaları kazançlarını geri vermiş durumda. İspanya borsası ise düşüşünü bu hafta da sürdürerek 2012 yılındaki kayıplarını yüzde 25'e taşıdı.
 
Doların değerlenmesi, dolarla fiyatlanan emtia fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Altın fiyatı haftalık yüzde 2,2 düşüşle 1.558 dolardan işlem görürken, böylece 2012 yılındaki kazançlarının tamamını geri verdi.
 
Doların değer kazanması, global ekonomideki zayıflamaya paralel olarak talebin azalacağı beklentileri, Suudi Arabistan'ın üretimini artırması, Amerika'da stokların artması ve son olarak İran ile Batı arasındaki gerginliğin bir miktar azalması sonucunda son bir ayda petrol fiyatları hızlı geriledi. Brent petrol son bir ayda yüzde 10 düşüşle 107 dolara gerilerken, 2012 kazançlarını geri verdi.
 
İMKB 100 Endeksi, önceki hafta yurtdışından pozitif ayrıştıktan sonra bu hafta ise tutunamayarak satışlarla karşılaştı. 100 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamalarının altına inmiş olan endeks, bu hafta yüzde 5 düşüşle 54.200 seviyelerinden işlem görürken, bu son 4 ayın en düşük seviyelerine işaret ediyor. Endeksin son bir aydaki gerilemesi ise yüzde 10'a ulaştı. Buna rağmen endeksin 2012 yılında hala yüzde 6 primli olduğu görülüyor.