BIST 8.905
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.240,36
HABER /  GÜNCEL

Avrasya tüneli anketi iki isim çekişiyor tıkla oyla

Avrasya tüneli anketi isim oylaması sürüyor. Avrasya Tüneli adı için yapılan anket oylamasında iki isim öne çıkıyor. Avrasya Tüneli anketi için tıklayıp ve oyunuzu kullanın.

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 20 Aralık'ta açılacak olan Avrasya tüneli içim anket ile isim arıyor. Bakanlık udhb.gov.tr sitesi üzerinden oylama başlattı. Oylamada iki isim çekişiyor. Biri Atatürk diğeri ise Abdülhamid Han... Avrasya Tüneli anket sonuçları görünmediği için hangi ismin önde olduğu büyük merak konusu.

Ulaştırma Bakanlığı'nın sitesinde yer alan ankete katılıp oy verme işlemi 10 Aralık'a kadar sürecek. Anket sonucunda birinci olan isim Avrasya Tüneli'nin adı olacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın ön ayak olduğu Avrasya tüneli isim anketi www.udhb.gov.tr sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor.

AVRASYA TÜNELİ İSİM ANKETİ - TIKLA KATIL

AVRASYA TÜNELİ İÇİN İKİ İSİM ÇEKİŞİYOR

Şu anda iki isim arasında çekişme var. Bir kesim Atatürk ismi konulması için kampanya yürütürken bir başka kesim ise Abdülhamid ismi konusunda propaganda yapıyor. Anket sonuçları gösterilmediği için hangi ismin önde olduğu bilinmiyor.

Ankete katılanlar şu ana kadar en çok öneri alan isimlerin görünmesini istiyorlar.

AVRASYA TÜNELİ PROJESİ NEDİR?

İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi ile Asya ve Avrupa ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleşecek.

İstanbul’da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.

Projenin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşurken Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâhta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edilecek.

1 SAATLİK YOL 15 DAKİKA OLACAK
İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak.

24 ay boyunca ATAŞ tarafından işletilecek olan Avrasya tüneli daha sonra kamuya devredilecek. ATAŞ şirketinin iki eşit ortağı Türkiye'den Yapı Merkezi şirketi Güney Kore’den SK E&C şirketi.

AVRASYA TÜNELİ GÜZERGAHI DURAKLARI

avrasya tüneli güzergahı durakları Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltacak olan Avrasya Tüneli Projesi, Boğaz’ı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlandı. Proje üç bölümden oluşuyor:

Avrupa yakası
Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun hemzemin geçit olarak inşa edilecek. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılacak.

Boğaz geçişi
İstanbul Boğazı'nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edilecek. Her katta çift şerit yer alacak. Batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası, tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları yer alacak. 

Anadolu yakası
Göztepe'ye ulaşan D100 (E-5) yolu üzerinde, 2 adet köprülü kavşak ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonları da dâhil olmak üzere yaya üst geçidi inşa edilecek. Yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki yol genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılacak.

avrasya tüneli geçiş fiyatı ücreti kaç lira oldu

AVRASYA TÜNELİ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Avrasya Tüneli, biri gidiş biri geliş olmak üzere iki katlı olarak inşa edildi. Yalnızca hafif araçların geçişi için tasarlanan tünelden, Otomobil ve minibüsler geçebilirken en fazla 2.80 m yükseklikteki araçlar yararlanabilecek. Ağır taşıtlar, motosiklet ve yayalar geçemeyecek.

Tünelde maksimum hız saatte 70 km olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+kdv, minibüsler için 6 dolar+kdv karşılığı Türk Lirası olacak. Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini HGS ve OGS aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

AVRASYA TÜNELİ NE ZAMAN AÇILACAK?

Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta hizmete açılacak.

-Avrasya Tüneli Projesi, 285 milyon 121 bin 188 Amerikan Doları tutarında özkaynak, 960 milyon Amerikan Doları tutarında kredi kullanılarak, toplam 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 Amerikan Doları yatırımla 55 ayda tamamlanacak.

-Boğaz geçişi tünelinde sadece bu projeye özel olarak tasarlanan TBM (Tunnel Boring Machine – Tünel Kazma Makinesi) kullanıldı.
Tünel Kazma Makinesi, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri arasında 11 bar değerindeki işletme basıncı ile dünyada 2’inci sırada, 13,7 metre kazı çapı ile dünyada 6’ncı sırada yer alıyor.

-Anadolu yakasından başlayacak olan tünel inşaatı, Tünel Kazma Makinesi’nin deniz tabanının yaklaşık 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak ilerlemesi sonucunda 22 Ağustos 2016 tarihinde Avrupa yakasında tamamlandı.

-Tünel Kazma Makinesi’nin günlük ilerleme hızı ortalama 8-10 metredir.
Tünel yalnızca hafif araçların (otomobiller, minibüsler) kullanımına izin verilecek şekilde tasarlandı. Ağır taşıtlar, iki tekerlekli araçlar (motosiklet, bisiklet) ve yayalar tünelden faydalanamayacaklar.

-Boğaz geçişinin dışında kalan bağlantı tünellerinin inşası NATM (New Austrian Tunnel Method – Yeni Avusturya Tünel Yöntemi) yöntemiyle gerçekleştirildi.

-Projenin tünel bölümü dışında kalan, her iki yakadaki genişletilen yaklaşım yolları ve iyileştirilen kavşaklar, inşaatın tamamlanmasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecek.

-Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 24 yıl 5 ay süreyle işletim ve bakımından sorumlu olacağı tüneli, bu sürenin sonunda T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne (AYGM) devredecek.