BIST 9.536
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.490,05
HABER /  DÜNYA

AVM saldırısında cevap bekleyen sorular

Nairobi'de 67 sivilin öldüğü AVM saldırısı sonrası Kenya kamuoyu, olayları sorgulamaya devam ediyor.

Abone ol

67 kişinin hayatını kaybettiği ve 5 teröristin etkisiz hale getirildiği El-Şebab kaynaklı saldırı ile ilgili soruların başında şu an itibari ile Wesgate AVM’de neler olduğu geliyor.

AVM'de araştırmalar ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken Kenya güvenlik güçlerine destek olan uluslararası güçler de çalışmalara yardımcı oluyor.

Çöken üç katlı alışveriş merkezi patlayan bombalar sebebi ile enkaza dönüşmüş durumda. Çıkartılan cesetler DNA testi ve parmak izi alınmak üzere gerekli yerlere götürülüyor.

İçişleri Bakanı Ole Lenku yaptığı açıklamada, enkaz altından daha çok teröristin çıkmasının beklendiğini, sivil ölü sayısında ciddi bir artış olabileceğine ihtimal vermediklerini açıkladı. Ancak halk arasında küçük de olsa kurtarılabilecek rehinelerin olabileceği ümidi mevcut.

Kamuoyunun cevabını merak ettiği diğer bir soru saldırının arkasında kim ya da hangi örgütlerin yer aldığı. Genel olarak bilinen ve kabul gören iddia saldırının El-Şebab tarafından yapıldığı. Örgüt tarafından gösterilen geçerli sebep ise Kenya hükümetinin Somali’de bulunan 4 bin kişilik askeri gücünü geri çekmesi talebi.

SADECE 5'İ ELE GEÇİRİLDİ

Ancak konu ile ilgili spekülasyonlar kamuoyunda devam ediyor. 15 civarı olduğu tahmin edilen teröristlerden sadece beşinin ele geçirilmesi spekülasyonlara yol açan bir neden. İçişleri Bakanı Lenku, geriye kalan sayının enkaz altında kaldığını söylese de ortaya çıkarılan cesetlerin kimlikleri netleşmiş değil.

ÇOĞUNLUĞU ABD VE İNGİLİZ PASAPORTU TAŞIYOR

Diğer bir soru işareti teröristlerin çoğunun ABD ve İngiliz pasaportu taşıyor olması. Bu sebeple olayların çözümü için uluslararası desteğe ihtiyaç olduğuna kesin gözüyle bakılıyor.

El-Şebab örgütünün saldırı aracılığıyla uluslararası bir profil kazandığı belirtilen görüşler arsında.

MAYIS AYINDA KONTROLLER ARTIRILMIŞTI

Cevabı merak edilen bir diğer soru saldırının ne zamandır planlandığı, zira böyle bir saldırı yapılacağına dair yaklaşık bir yıldır duyum vardı. Özellikle geçtiğimiz Mayıs ayı AVM’de kontroller arttırılmış, olası şüphe üzerine bilgilendirme yapılmıştı.

“OPERASYON NEDEN BU KADAR UZUN SÜRDÜ?”

Bu soru en çok tartışılan mevzuların başında yer alıyor. Kenyatta, konu ile ilgili yaptığı açıklamada operasyonun yavaş devam etmesine sebep olarak içeride bulunan rehinelerin kurtarılmasını göstermişti. Yaklaşık 4 gün süren operasyonda bin kişi kurtarıldı.
İçeride bulunan intihar bombacıları ciddi manada korkuya sebep oldu. Bunlara karşı tam olarak nasıl bir operasyonla başa çıkıldığı bilinmiyor, zira eş zamanlı olarak binada çökmeler yaşandı. Enkazın kaldırılması ile beraber tüm bu soruların 7 gün içerisinde cevap bulması kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.

Aynı zamanda Kenya özel kurtarma timi için bu operasyon ilk önemli tecrübelerden biri olarak kabul ediliyor.