BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,13
ALTIN 2.303,58
HABER /  GÜNCEL

Avcı'nın tutukluluk kararında usulsüzlük!

Eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın tutukluluk kararında usulsüzlük yapıldığı iddia edildi.

Abone ol

Eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın tutukluluk kararında usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Tutuklama kararı veren Nöbetçi 14. Ağır Ceza Hakimi Rüstem Eryılmaz’ın, kararı Avcı’nın yüzüne okumak yerine, avukatı vasıtasıyla bildirdiği ortaya çıktı. Uzmanlar, Avcı’nın avukatının itiraz ettiği takdirde kararın bozulabileceğini söyledi...

Devrimci Karargah terör örgütüne yardım ve yataklık ettiği suçlamasıyla Silivri Cezaevi’ne konulan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın tutuklanma sürecine dair ayrıntılar netleşti.

Salı günü Ankara’da gözaltına alınıp aynı gün İstanbul’a getirilen Avcı, Özel Yetkili Savcı Kadir Altınışık tarafından sorguya alındı. Sorgu sırasında susma hakkını kullanan Avcı avukat istemedi. Ancak yasal zorunluluk gereği baro tarafından Avcı’ya avukat atandıktan sonra “susma hakkı” tutanak altına alındı. Avcı, daha sonra tutuklanma talebiyle Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevkedildi.

KARARI AVUKATINA SÖYLEDİ 

Hakim karşısına avukatıyla birlikte çıkan Avcı, burada sorulan tüm sorulara yanıt verdi. İçeride yaklaşık olarak 1 saat kalan polis müdürü, hakimin kararını vermesi için dışarı çıkarıldı. Hakim Rüstem Eryılmaz’ın, sorgunun ardından verdiği tutuklama kararını Avcı’nın yüzüne okumadığı, bunun yerine baro tarafından atanan avukat vasıtasıyla kararı bildirdiği ortaya çıktı. Bekleme odasında avukatından tutuklandığı haberini alan Avcı’nın, karara pek şaşırmadığı ve buna itiraz etmeyeceğini söylediği öğrenildi.

İTİRAZ EDİLİRSE KARAR BOZULABİLİR 

Hakimin kararı Avcı’nın yüzüne okumaması usul hatası tartışması başlattı. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Timur Demirbaş, burada usul hatası olduğunu söyledi: “Tutuklama kararı şüpheli huzurda bulunduğu halde yüzüne okunmaması usul olarak yanlıştır. Kararın mutlaka şüphelinin yüzüne okunması gerekir. Şüpheli huzurda bulunduğu halde kararın yüzüne okunmayıp avukatına bildirilmesi yakalama emri niteliğini taşır. Bu durumda bir üst merciiye yapılacak itiraz neticesinde tutuklamanın kalkması gerekir.” 

HAKİMLER BU HATAYI HEP YAPIYOR 

Levent Ersöz’ün avukatlarından Ali Rıza Dizdar da bu hatanın sürekli yapıldığına dikkat çekti: “Usul olarak yapılan yanlış. Ama ne yazıkki Beşiktaş’taki Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu sürekli yapılıyor. Bırakın hakimin bize söylemesini mübaşir elinde kağıtla gelip bize müvekkilimizin tutuklandığını söyler. Hakim, kararını verdikten sonra çeker gider.  Çok sayıda avukat, bu durumu bakanlığa şikayet etti. Bu ve başka sorunlar nedeniyle müfettiş görevlendirildi. Ancak, neticeye ilişkin henüz bize bilgi verilmedi.”