BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Audi 2 yeni modeli ile Türkiyede

Audi, A3 ve A3 Sportback Quattro modellerini Türkiye pazarında tüketicisiyle buluşturuyor...

Abone ol

Alman otomobil üreticisi Audi'nin lüks kompakt sınıfta yer alan ve gerek tasarımı gerekse teknolojik altyapısıyla rakiplerini ekarte etmeyi başaran A3 model ailesinin dört tekerlekten çekişli versiyonları, Doğuş Otomotiv-Audi tarafından ithal edilmeye başlandı. Prestijli üreticinin 2005'te 25. yılını kutladığı dört tekerlekten çekiş sistemi 'quattro' teknolojisine sahip A3 ve A3 Sportback, sadece 2.0 litrelik silindir hacmine sahip 140 HP güç üreten TDI motorla kombine ediliyor. 6 ileri vitesli manuel şanzımanın standart olarak sunulduğu A3 ve A3 Sportback quattro, aynı zamanda 'lüks kompakt sınıfta dört tekerlekten çekiş sistemi sunan tek model ailesi' unvanına da sahip olmasıyla da ön plana çıkıyor.

Günümüzde binek otomobillerin yüzde 80'inde olduğu gibi aslında temelinde önden çekişli bir platform üzerinde üretilen A3 model ailesinin dört tekerlekten çekişli versiyonları, ızgarada ve bagaj kapağının üzerindeki 'quattro' logolarıyla kardeşlerinden görsel olarak ayrılıyor. Bununla birlikte Audi'nin 'S Line' adını verdiği sportif donanım paketleriyle müşterilerin A3 model ailesini daha da kişiselleştirebilmesine olanak tanınıyor.

Hem 3 hem 5 kapılı A3 modellerinin 'quattro' versiyonlarında 2.0 litrelik silindir hacmine sahip 4 silindirli TDI motora yer veriliyor. 140 HP'lik maksimum gücünü 4000 d/d'de üreten 16 supaplı motor, 1750 d/d'de alt devirde ise maksimum tork değeri olan 320 Nm'yi ortaya çıkarabiliyor. 6 ileri vitesli manuel şanzımanla donatılan her iki araçtan A3 2.0 TDI quattro, 0-100 km/s hızlanmasını 9.5 sn'de tamamlarken, 205 km/s'lik son hıza erişebiliyor. A3 Sportback 2.0 TDI quattro ise 0-100 km/s hızlanması 9.6 sn'de tamamlarken, 205 km/s'lik son hıza ulaşabiliyor.

A3 model ailesini benzersiz kılan asıl unsuruysa quattro'nun yani firmanın sürekli dört tekerlekten çekiş sisteminin müşterilere sunuluyor olması oluşturuyor. Audi A3 ve A3 Sportback quattro'da çok plakalı hidrolik debriyaj ön ve arka tekerlekler arasındaki güç dağılımını değiştiriyor. Bu teknik çözüm motorun enlemesine yerleştirildiği otomobiller için quattro'nun bilinen bütün avantajlarını sunuyor. Dört tekerleğe, sürekli, duruma göre değişen güç dağılımı sağlayan quattro çekiş sistemi en iyi yol tutuşunu sağlıyor ve bu sayede her durumda en iyi hızlanmaya olanak tanıyor. Bu gelişmiş çekiş sisteminin temelinde tahrik mili ile arka diferansiyelin arasına yerleştirilen çok plakalı bir debriyaj bulunuyor. Debriyaj yuvasında yer alan bir yağ banyosu içinde dönen plakalar kontrollü hidrolik güç tarafından birleştirilebiliyor, böylece ön ve arka dingiller arasında değişken tork dağılımı sağlanıyor. Çok plakalı debriyajda ne kadar çok basınç oluşursa o kadar fazla tork arka dingile aktarılabiliyor. Elektronik kontrollü sistem çekişteki herhangi bir değişime anında tepki veriyor. İki eksensel pistonlu pompaya sahip sistemiyle yağ basıncını çok çabuk bir şekilde arttırabilmesi sayesinde, debriyaj ön ve arka tekerleklerin dönüş açıları arasındaki fark daha 45 dereceyken bile müdahale edebiliyor. Sistem çekiş durumundaki değişimlere, devir, tork, tekerlek dönme hızı ve ABS frenleri gibi pek çok bilgiyi değerlendirerek, elektronik olarak yanıt veriyor. Böylece A3 ve A3 Sportback 2.0 TDI quattro, rakip modellerden farklı olarak motorun tek bir beygir gücünü ya da torkunu heba etmeden, yüksek motor performansının her sürüş koşulunda yola aktarılmasını sağlayabiliyor.

Audi A3 ve A3 Sportback 2.0 TDI quattro, Attraction, Ambiente ve Ambition donanım paketleriyle satın alınabiliyor. Baz donanım seviyesini oluşturan Attraction paketinde ESP (Elektronik Stabilite Programı), ön ve ön yan havayastıkları, EDL (Elektronik Diferansiyel Kilidi), EBD destekli ABS, otomatik klima, yağmur sensörü, gövde rengi elektrikli ayarlanabilir dikiz aynaları ve Radyo/CD çalar yer alıyor.