BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.418,53
HABER /  EKONOMİ

Atlasjet krizdeki KTHY'nin yeni ortağı

KTHY Genel Kurulu, Atlesjet'le uygun bulduğu 5 yıllık işletme ortaklığı teklifini kabul etti.

Abone ol

KTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) Genel Kurulu'nun, ''ülke ve KTHY menfaatine daha yakın gördüğü için Atlasjet'in işletme ortaklığı teklifini uygun bulduğunu'' bildirdi.

İrsen Küçük, Başbakanlık'ta uzun süren toplantılardan sonra akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, KTHY Genel Kurulu'nun, Atlesjet'le uygun bulduğu 5 yıllık işletme ortaklığı teklifinin Bakanlar Kurulu tarafından da onaylandığını kaydetti.

Başbakan Küçük, KTHY'nin düzlüğe çıkması için son bir yılda devletin 46 trilyon TL katkı yaptığını ve şirketin de 100 bin kadar bileti 26 trilyon TL'ye peşin sattığını, buna rağmen şirketin mali yapısında düzelme olmadığını, borçlarının arttığını, çalışanlarının durumunun ise çelişkili olduğunu ve grevler yaptığını, iki kez grevi yasakladıklarını anlattı.

''Şirketin ve şirket çalışanlarının düzgün bir anlayış içerisinde olduğunu söylemenin mümkün olmadığını'' kaydeden Başbakan Küçük, ''şirketin bugünkü durumuna sürüklenmek mecburiyetinde bırakıldığını'' söyledi.

KTHY'nin bu yapısı ile devam etmesinin mümkün görünmediğini ifade eden Küçük, KTHY'nın bir işletme ortağına ihtiyacı olduğunun Bakanlar Kurulunca tespit edildiğini ve KTHY Yönetim Kurulu'nun da bu kararı benimsediğini anımsattı.

Önerinin sekiz şirkete yapıldığını, Atlasjet ile Pegasus'dan teklif alındığını, iki teklifin uzun süredir değerlendirildiğini ve tekliflerin ülke menfaatleri yönünde geliştirildiğini kaydeden KKTC Başbakanı Küçük, görüşmelerde, KTHY'nin ve çalışanlarının azami şekilde korunmasına özen gösterildiğini söyledi.

Bugün toplanan KTHY Genel Kurulu'nun iki teklifi değerlendirdiğini ve alınan kararın Bakanlar Kurulu gündemine geldiğini, Bakanlar Kurulunun da bu kararı onayladığını belirten Küçük, KTHY Genel Kurulu'nun, ülke ve KTHY menfaatine daha yakın gördüğü için Atlasjet'in teklifini uygun bulduğunu kaydetti.

KKTC Başbakanı Küçük, kesilen biletler, taşınamayan yolcular ve personel maaşlarının ödenmesi konusunda Atlasjet'in teklifinin daha uygun görüldüğünü söyledi.

Atlasjet'in teklifi içinde, belli bir sürede personelin değerlendirilmesinin de olduğunu ifade eden Küçük, yaklaşık 450 kadar personelin şirket bünyesinde muhafaza edileceğini belirtti. Küçük, sorular üzerine geriye kalan yaklaşık 200 personel için de görüşüleceğini, mağdur edilmemeleri için hükümetin elinden geleni yapacağını ifade etti.

Atlasjet'in KTHY'ye 5 yıl süre ile işletme ortağı olacağını ve ortaklığın yüzde 50-50 oranında olacağını belirten Küçük, 5 yıl sonra KTHY'nin yeniden alınabileceğini kaydetti.