BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.428,94
HABER /  DÜNYA

Atina'dan Türkiye'ye küstah tehdit! Bu tekrarlanırsa...

Kardak'ta krizi tırmandıran Yunanistan, bir yandan da küstah tehditler savurmaya başladı. Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, "Türkiye ile bir dahaki Ege geriliminde yanıtımız barışçı olmayacak" dedi.

Abone ol

Ege adalarını oldu bitti ile kendi topraklarına ilhak etmeye çalışan Yunanistan, AB'nin verdiği destekle küstahlaşmaya başladı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, Kardak açıklarında Türk-Yunan botlarının çarpışmasıyla ilgili "Türkiye kırmızı çizgiyi aştı'' dedi ve tehditler savurdu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, Alfa TV'ye verdiği mülakatta, daha önce Türkiye ile Yunanistan'ın savaşın eşiğine geldiği Kardak kayalıklarıyla ilgili son olayları değerlendirip Türkiye'yi tehdit etti. Bunun Atina'nın kırmızı çizgisine dokunduğunu ve hatta bazı bakımlarından kırmızı çizgiyi aştığını söyleyen Kocyas, böyle bir olayın tekrarlanması halinde Yunan tarafının artık barışçı davranış sergilemeyeceğini söyledi.

KÜSTAHLAŞTIKÇA KÜSTAHLAŞTI: Kotzias, “Hem hukuku ihlal ediyorlar hem de coğrafya bilmiyorlar. Yani Kardak kayalıklarının tabiî ki de Yunan olduğunu” ifadelerini kullanarak Türkiye’yi “asabi” olarak nitelendirdi.  “Suriye’de iyi gitmiyor, Irak cephesi açık, Ermenistan ile sınırları kapalı, Kıbrıs konusunda münhasır ekonomik bölge nedeniyle ve yüklü miktarda doğalgaz bulunduğu için Doğu Akdeniz açıklarında kovboy gibi hareket ediyor” diye eleştiride bulunan Kotzias, Kardak’ta yaşananların bir daha yaşanmayacağını ve yaşanmaması gerektiğini dile getirdi.

FÜZELERLE TEHDİT ETTİ: Kotzias “Türkler bunu dinlemeli, çünkü her zaman uyarılardan bahsederler. Ben onlara Yunanistan’ın, ne Suriye ne de Irak olduğunu ki bunu da Türkiye’nin davranışı açısından söylüyorum onlara söyledim. Biz savunması iyi olan, iyi savuma sistemlerine, iyi müttefiklere ve büyük diplomatik kapasiteye sahip bir devletiz” şeklinde konuştu.

TAZMİNAT İSTEYEBİLİRLERMİŞ: Kotzias bu noktada diplomasi bakanı olduğunu ve diplomasinin her zaman önde olması gerektiğini kaydetti.  Yunan teknesinde oluşan hasardan dolayı Türklerden tazminat talep etmeyi incelediklerini dile getiren Nikos Kotzias, Dışişleri Bakanlığının hukuk dairesinden bu konuyu incelemesini istediğini ve olumlu rapor gelmesi durumunda kendisinin hukukî yollara başvurarak hareket edeceğini kaydetti.

YİĞİT BULUT'A AĞIR SÖZLER: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarından Yiğit Bulut’un “Türkiye’yi deve, Yunanistan’ı sineğe” benzetmesiyle ilgili olarak ise “Erdoğan’ın danışmanı olması onu akıllı kılmaz. Saçmalıkta uyanıklık yapıyor. Herhalde önünde fare gören fillerin kaçışını görmemiş” dedi.

EŞDEĞER YANIT VERECEĞİZ: Bakanın ardından Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos da saldırganlığa eşdeğer yanıt vereceklerini dile getirdi. Sky TV'ye konuşan Yunan hükümet sözcüsü ''Yunan karasularında Türk tarafının bir başka saldırganlık eylemi olursa buna karşılık verilecektir, bizim için bunun başka yolu yoktur'' dedi.

KARDAK'A GÖZETLEME VE 'MERİÇ TATBİKATI': Atina'nın küstah açıklamaları Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın Kardak'a 1 mil uzaklıktaki Çavuş Adası'na iskele ve gözetleme kulesi inşa etmeye başlamasının ardından geldi. Yunan Katimerini gazetesine göre Atina, TSK'nin 'Meriç Nehri boyunca uzanan Türk-Yunan sınırı yakınında komşu ülkeyi işgal etmek için nehri geçme senaryosunu da içeren bir askeri tatbikat düzenlemesinden' de rahatsız.