SİYASET
07 Şubat 2012 Salı 00:0713 Yorum12263 okunma'AKP Neden Kazanır, CHP Neden Kaybeder' kitabının yazarı Ateş İlyas Başsoy CHP ile ilgili şok iddialarda bulundu
- Haber
'AKP Neden Kazanır, CHP Neden Kaybeder' kitabının yazarı Ateş İlyas Başsoy CHP ile ilgili şok iddialarda bulundu.
Sık sık kurultay yapmakla eleştirilen ve adı 'Kurultaylar Partisi'ne çıkan CHP, Türk siyasi tarihinde bir rekora imza atarak önce 26 Şubat'ta sonra 1 Mart'ta peş peşe iki kurultay yapacak.
Kamuoyu, tüzük kurultayı başlığı altında seyreden vakada aslında, genel merkezle muhalifler arasındaki yeni bir güç kavgasına tanık oluyor.
Peki, neden böyle? Parti içindeki bu hizipçiliğin, parti içi iktidar ve ikbal kavgalarının sebebini nerede aramak gerekir? Türkiye'nin en eski ve muhalefet tecrübesine sahip olan partisi, neden kendi iç işlerinden kurtulup da ciddi bir iktidar adayı olamıyor?
CHP ana muhalefet partisi olarak görevini ne kadar doğru ve yerinde yapıyor? Kılıçdaroğlu CHP'yi değiştirebilecek güçte mi? CHP'yi değiştirmek mümkün mü?
Genel başkanlığa seçilmeden, bazılarının ifadesiyle 'atama' yoluyla gelen Kemal Kılıçdaroğlu, bir buçuk yılın ardından bu defa partinin lideri olabilecek mi? CHP'nin yapamadığını en genç kitle partisi sıfatıyla AK Parti nasıl yapıyor?
Star gazetesi bu soruları Ateş İlyas Başsoy ile konuştu. Başsoy, siyaset uzmanı değil reklamcı. Reklam piyasasında başarılı bulunan bir isim, "Reklamcı Nedir" adlı çok satan kitabın sahibi.
Başsoy'un soruların muhatabı olmasının birbiriyle bağlantılı iki sebebi var.
1) AK Parti, CHP'ye sadece bir kez yenildi. Antalya Belediye seçimlerinde. Başsoy, işte o kampanyayı yapan kişi olması.
2) Seçim kampanyası boyunca yaşadıklarını ve iki parti hakkındaki tespitlerini anlattığı "AKP Neden Kazanır, CHP Neden Kaybeder" adlı kitabın yazarı olması.
CHP için olağan hale gelmiş olsa da; yine olağanüstü kurultaya gidiyor CHP. Değerlendirmeniz ne?
CHP'yi savunan bazı arkadaşlar, parti içinde demokrasi olur ve böyle kurultaylar doğaldır falan diyorlar. Ben yurtdışında böyle derin ayrımlar yaşayan ve yönetim kadrolarının böyle farklılaştığı bir başka parti bilmiyorum... Bir şirket ya da ordu düşünün. Rakip ya da düşmanlarınızla karşı karşıyasınız ama bizzat içinizdeki insanlardan çelmeler yiyorsunuz. CHP'de de durum maalesef böyle.
CHP ana muhalefet partisi yani ülkeyi yönetmeye en yakın aday. Kendi içindeki hizipler ve çalkantılarla iktidar olma olasılığını, ülkeyi yönetme güvenini de kendi kendine zedelemiyor mu?
Kesinlikle zedeliyor. CHP içinde şöyle konuşmalar duydum. İktidar-muhalefet diyorlar ya, meğer o, bildiğimiz, ülkeye dair iktidar-muhalefet değil CHP içindeki iktidar-muhalefetmiş. Ben bunu "arkadaşımın saçını çekeyim, öbürünün kalemtıraşını alayım" diyen ilkokul çocuğunun dünyasına benzetiyorum. Halbuki okulun yalıtım problemi, su problemi vardır, öğretmenlerin, hademelerin istekleri vardır, okul koskoca bir dünyadır ama küçük çocuk umursamaz bunları. CHP dışarıya aynen böyle bir görüntü veriyor.
Yapısal bir durum mu bu? Niye böyle?
Kesinlikle yapısal. Atatürk'ün ölümünden sonra ortaya çıkan bir durum. Demokrat Parti de aslında bir CHP hizbi... Bayar ve İnönü Atatürk hayattayken, biri sağında, biri solunda oturmuşlar. Ama bir partinin somut projeler üreteceği fikri nedense Celal Bayar ve onun ekolünce benimsenmiş. Bu böyle gelmiş, böyle gidiyor. 80 yıldır "ülke için bir şeyler yapacağım" söylemi sanki CHP'nin ve solun konusu olamaz gibi bir ön kabul var.
PROJESİZ İKTİDAR OLUNMAZ
CHP projelerim var diyor ama...
Ama esas olan o projeleri göstermek, anlatmak ve toplumsal kabulü sağlamak. Benim yaşımdakiler bilir ki Demirel bir takım projelerle aldı Özal'dan iktidarı. Özal'ın, Çiller'in projeleri vardı. Ama ben CHP'nin ulusal bazda bir şey söyleyerek seçime gittiğini görmedim. Projenin makbulu somut olandır: Otoyol gibi, iki anahtar gibi, "çılgın proje" gibi... Hem somut, hem anlatılır, hem de inandırıcı olmak gerekir. Bütün mesele de bu. Memleket için bir şey düşünmeyip sadece anti-tez geliştireyim, onun sıcak dediğine ben soğuk diyeyim derseniz bunlara vakit kalmaz. Projelerinizi kitapçık yapmakla da halka aktarmış sayılmazsınız. Sonra da "aceleye geldi" diye mazeret üretirsiniz.
İtiraz, antitez, muhalefet etmenin doğasında var aslında...
Elbette muhalefet de yapılmalı ama muhalefet partisinin görevi sadece ağaca bakmak değil ormana da bakmaktır. Kılıçdaroğlu'nun görev alanı, sadece CHP binası ya da Türkiye değil, bütün bu bölge. Burası Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya... Ben bu bölgeye "Orta Dünya" diyorum ve gelecekte bir "Orta Dünya Birliği" kurulacağına inanıyorum. Orta dünya siyasetinin de sadece AKP'nin tekeline bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl AB'nin veya Güney Amerika'nın taşıyıcısı sosyalistler, sosyal demokratlarsa Türkiye'de de CHP'nin adı sol olan bir kitle partisi olarak kendine gelmesini söylüyorum. CHP'de bunları düşünen yok. Klasik fantezi üzerinden "Atatürk yaşasaydı şu an ne yapardı diye bir düşünün" diyorum CHP'yi yöneten arkadaşlara.















MEMURMemura alkol kokma cezasıAdalet Bakanlığı Disiplin Kurulu, “Yoğun alkol kokan ve yüzü şiş memura” 1 yıl kademe durdurma cezası verdi...
MEMURMemurun grevi hayatı felç ettiMemurun istediğini hükümet, hükümetin verdiğini memur beğenmeyince toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. Memur ise soluğu grevde aldı.
FUTBOLFenerbahçe'nin istikrar abidesi YoboSüper Final ile sona eren Spor Toto Süper Lig'de, 2011-2012 sezonunda Fenerbahçe'nin en istikrarlı oyuncusu Joseph Yobo oldu.
DÜNYADeprem anı canlı yayında!İtalya'da canlı yayın sırasında deprem anı kameralara böyle yansıdı.23.05.2012 - 04:43
FUTBOLOğulları Ali Koç’un locasında finali izlediSarı kırmızılı tribünlerin sevgilisi konumundaki Abdürrahim Albayrak, Hürriyet'e konuştu...- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
DİĞERBu soruların cevabını bilen kazanıyorBu yarışmayla hem eğlenin hem de bilginizi ölçün. İşte size eğlenceli bir fırsat...
3.SAYFASevişirken basılan polis olay olduGünün sıradışı olayının adresi Trabzon. Polis sevgilisi ile arabada sevişirken basılınca ortalık karıştı.
TURİZMBurada kalmak bir araba parasıZenginin malı züğürdün çenesini yorarmış hesabı... Orta gelirlinin rüyasında bile göremeyeceği lüks ve şatafat merkezleri.
3.SAYFAÖnce penisi sonra işi gittiKarısı tarafından penisi kesilen imama bir darbe de Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geldi- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
Tel : +90 212 266 99 99 / Faks : +90 212 266 98 98








































