BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.433,86
HABER /  DÜNYA

Ateist Başbakan Yunanistan'da bir ilke imza attı Böyle yemin etti!

Yunanistan'ın yeni lideri Çipras'ın kabineyi kurarken İncil'e el basarak yemin etmesi gerekiyordu fakat o başka bir yol seçti... İşte Çipras'ın yemini...

Abone ol

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol İttifak'ın lideri Aleksis Çipras oyların yüzde 36,29'unu alarak birinci sırada yer aldı Başbakan seçilen Çipras'ın ateist olması sebebiyle kabineyi kurarken papaz huzurunda İncil'e el basarak yemin edip etmeyeceği ise merak konusuydu. Çipras dini yemin etmedi. Sadece politik yemin etti.

Yunanistan'ın yeni lideri Alexis Tsipras'ın yasalara göre kabineyi kurarken papaz huzurunda İncil'e el basarak yemin etmesi gerekiyordu. Din dahil her türlü kurumu reddeden AB karşıtı partinin koltuğuna oturan Ateist lider Alexis Tsipras'ın ne yapacağı merakla bekleniyordu. SYRİZA lideri Çipras’ın bugün öğlenden sonra Başpiskopos Ieronimos’u ziyaret ettikten sonra yalnızca politik yemin etti ve görevine başladı. Çipras'ın bu hamlesi 150 yıllık ülke tarihine bir ilk olarak geçti.

KABİNE ÜYELERİ DE ONUN GİBİ YEMİN EDECEK

Çipras aynı zamanda Ieronimos’a yeni hükümetin göreve başlaması sırasında kabine dini yemin töreni yapılmasını istemediğini, kabine üyelerinin de aynı şekilde politik yemin edeceklerini söyledi.

tsipras-yunanistan-yemin.jpg 

DİN DAHİL HER TÜRLÜ KURUMU REDDEDİYOR

Din dahil her türlü kurumu reddeden AB karşıtı partinin koltuğuna oturan Ateist lider Alexis Çipras'ın kabineyi kurarken yemine dip etmeyeceği sadece Yunanistan'da değil tüm dünyada merak konusu...

ALEKSİS TSİPİRAS KİMDİR?

Yunanistan'da genel seçimlerde sandıktan birinci sırada çıkan Aleksis Çipras, henüz 16 yaşında bir lise öğrencisi iken tarihe "Önlük Hareketi" diye geçen öğrenci direnişinin önderleri arasında yer alıyordu.

Çipras bu öğrenci isyanlarını anlatmak için katıldığı bir televizyon programında 1990'da Miçotakis hükümetinin yanlış kararlar aldığını anlatmıştı.

ADINI NASIL DUYURDU?

Çipras Yunanistan'da 1957-1974 arasında "Albaylar Cuntası" dönemini yaşamamış ilk siyasi parti lideri. Ama siyasi geçmişi genç yaşlarına uzanıyor. Kasım 1990'da, Eğitim Bakanlığı'nın liseye geçiş sınavları, öğrencilerin okul dışındaki yaşamları için disiplin cezaları ve tek tip kıyafeti öngören yasa tasarısı nedeniyle, binlerce okul işgal edilmişti. Üç ay süren eylemde 5 kişi ölmüştü. Tsipras 16 yaşında iken tarihe "önlük hareketi" olarak geçen bu öğrenci direnişi ile adını duyurdu.

tsipras.jpg 
Öğrenci isyanını TV’de anlatan Aleksis Çipras, 1990’da Miçotakis hükümetinin öğrencilerle ilgili kararlarına isyan eden yüz binlerin liderlerindendi. Hükümet tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı. Çipras, o dönemde Yunan televizyonlarında öğrencilerin taleplerini anlatmış ve halkın da sempatisini kazanmıştı.

O dönemlerde televizyonlara çıkıp popülarite kazanan Aleksis Çipras, kendisini halka sevdirdi.

tsipiraz-ve-esi.jpg

ÇOCUKLARININ ANNESİYLE HİÇ EVLENMEDİ

Aleksis Çipras liseden beri birlikte olduğu Baziana ile 20 yıldan fazla zamandır birlikte. Resmi olarak evlenmeyen çiftin iki oğlu var.