BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.419,07
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Atatürk'ün tek odalı kulübesi TBMM gündeminde

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan 1000 odalı Ak Saray’dan sonra Ak Saray ile aynı semtte bulunan Atatürk’ün tek odalı kulübesini Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

Atatürk'ün 1926 yılında kendi maaşıyla yaptırdığı kulübenin içler acısı halde olduğuna dikkat çeken Türkkan, Orman ve Su İşleri Bakanı’na “Atatürk’ün devlet imkanlarını kullanmadan kendi maaşıyla tek gözlü bir kulübe yaptırması hakkında Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanı olarak ne düşünüyorsunuz? “ diye sordu.

Türkkan'ın açıklaması şöyle: 

AĞAÇLARI KENDİ ELLERİYLE DİKTİ 

Başkent Ankara’nın Söğütözü semtinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait tek gözlü bir kulübe var. Bilenler bilir. Ama bilmeyenler çoğunlukta. Gazi o kulübeyi 1926 yılında yaptırdı. Devlet imkanlarını kullanmadan, kendi maaşıyla yaptırdığı kulübenin çevresindeki ağaçları da kendi elleriyle dikti. Atatürk bu kulübeyi zaman zaman dinlenmek için kullanıyor, kafa dağıtıyordu. Ancak gelin görün ki AKP Genel Merkezi ve Ak Saray’a komşu olan bu kulübeyi MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Meclis gündemine taşıdı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Türkkan, kulübenin içler acısı halde olduğuna dikkat çekti. Türkkan Bakan'a şu soruları yöneltti:

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında Ankara Söğütözü’nde devlet imkanlarını kullanmaksızın kendi maaşıyla yaptırdığı tek göz bir kulübesi vardır. Atatürk kerpiçten yaptırdığı ve zaman zaman yalnız kalmak için kullandığı bu kulübede şömine, minik bir sedir, hasır koltuk, küçük bir masa, bir sehpa ve petrol lambası bulunmaktadır. Kulübe 1000 odası bulunan Ak Saray ve 15 katlı AKP Genel Merkezi’ne komşudur.

Ulu Önder’in çevresindeki ağaçları kendi elleriyle diktiği kulübesi 2000 yılında dönemin Orman Bakanı Nami Çağan’ın emri ile restore edilmiştir. Hali hazırda Çankaya Köşkü varken devlet bütçesinden 1 milyar 370 milyon lira harcanarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğaGazin için yapılan Ak Saray’ın tüm ihtişamına rağmen, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi miraslarından olan kulübenin durumu içler acısıdır. Kulübenin bu halini gören vatandaşlarımızın büyük bir bölümü derin üzüntü duymaktadırlar.

Bu nedenle,

1-Ankara Söğütözü’nde bulunan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tek odalı kulübesinden haberdar mısınız?

2-Atatürk’ün kulübesinin bakımsızlıktan durumunun içler acısı olduğundan bilginiz var mıdır?

3-Atatürk’ün tek gözlü kulübesini hiç ziyaret ettiniz mi?

4-AKP Genel Merkezi ve Ak Saray’a yolunuz düştüğünde Ulu Önder’in manevi miraslarından biri olan bu kulübeye de uğramayı düşünüyor musunuz?

5-Kulübenin bir kez daha restorasyonunun yapılmasına size göre gerek var mıdır? Varsa restorasyon bakanlığınızın öncelikleri arasında bulunmakta mıdır?

6-Kulübenin Atatürk düşmanlarına karşı güvenliği ne şekilde sağlanmaktadır?

7-Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün devlet imkanlarını kullanmadan kendi maaşıyla tek gözlü bir kulübe yaptırması hakkında Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanı olarak ne düşünüyorsunuz?