BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.494,03
HABER /  DÜNYA

Atatürk'le Hitler'i bir tuttular!

ABD'de yayımlanan dış politika ve siyaset dergisi Foreign Policy çok büyük bir ayıba imza attı.

Abone ol

ABD'de yayımlanan dış politika ve siyaset dergisi Foreign Policy çok büyük bir ayıba imza attı. Dergi, internet sitesinde yer alan "bıyıklı diktatörler" konulu bir listede, Hitler, Franco gibi isimlerin arasına Atatürk'ü de dahil etti.

ABD'de muhazafakar/Cumhuriyetçi çevrelere yakınlığıyla bilinen Washington Post grubunun bir yayını olan Foreign Policy dergisi, internet sitesinde Charles Homans imzasıyla yayımlanan "bıyıklı diktatörler" listesiyle büyük terbiyesizlik yaptı.

"Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bıyığını tıraş etmiş olabilir ama dünyayı diktatör olmadığına inandırmak için daha fazlasını yapması gerek. Foreign Policy bıyıklı otokratları araştırdı" girişiyle yayımlanan listenin ilk maddesinde "Kayzer" sıfatıyla Mustafa Kemal Atatürk'e yer verildi.

Atatürk maddesinde Türkiye'de bıyığın tarihi ve gelişimi anlatılırken, 2002 yılında Tayyip Erdoğan'ın başbakan olmasıyla bıyığın da yeniden iktidara geldiği ifade edildi.

Listenin sonraki maddelerinde ise İspanya'yı demir yumruğu altında inleten Fransisco Franco, İkinci Dünya Savaşı sırasında 6 milyon kişiyi katleden Adolf Hitler, Sovyetler Birliği döneminde yüz binlerce kişinin ölümünden sorumlu olan Josef Stalin gibi dünya tarihinde birer kara leke olarak görülen isimler yer aldı.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN OTOKRATİK LİDERİ"

Atatürk'le ilgili maddenin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Modern Türkiye'nin babasıyla ilgili neredeyse her şeyin tarihi bir önemi vardır; buna üst dudağı da dahildir. Atatürk'ün genç bir subay olduğu dönemdeki (üstteki resim, yıl 1907) bıyığı Osmanlı döneminde popülerdi. Bu bıyık Kayser İkinci Wilhelm'den esinlenilmişti ve Türk entelijansiyasındaki Alman kültürünün etkisini yansıtıyordu. Ancak Atatürk 1923'te yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin otokratik lideri olarak koltuğa oturduğunda, bıyığı muhafazakar bir dikene dönüştü. Atatürk ilerleyen yıllarda Türkiye'nin ekonomik ve siyasi liberalleşme sürecinin liderliğini yaparken bıyığını da tamamen kesti. Bu da Türkiye'nin modern bir gelecek için Osmanlı geçmişini geride bırakmasının sembolik bir örneğiydi.

"Ancak Türk bıyığı o kadar kolay ortadan kaybolmadı; sonraki onyıllarda hem boyut hem de önem açısından gelişmeye ve dönüşmeye devam etti. 1970'lerde mors tarzı bıyıklar solcular arasında popüler bir aksesuara dönüştü. 1990'larda alt ve orta sınıfları, tıraşlı şehirli elitlerden ayıran bir sınıf sembolü haline geldi. 2002 yılında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın popülist yaklaşımının bir jesti olarak dudağının üzerinde iktidara geri döndü."