BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.506,57
HABER /  GÜNCEL

Atatürkçü-laik kesim ikinci sıraya yükseldi

Açık Toplum Vakfı'nın desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi'nin yaptığı çözüm sürecine ilişkin yapılan anketin sonuçları şaşırttı.

Abone ol

Ayrımcılıktan şikayetçi olanlar içinde Kürtlerden sonra ikinci gelen grup Atatürkçü-laik kesim oldu.

Ayrımcılık şikayetinde roller tersine mi döndü? Son araştırma sonuçları Ddindarların yakın zamana kadar yakındığı konu bu kez laik kesimin dilinden düşmüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz ve ekibinin, Türkiye çapında 2 bin 300 kişi ile görüşerek yaptığı "Çözüm Süreci: Kim Ne İstiyor?" başlıklı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı.

Saha çalışması 2014 Nisan-Temmuz aylarında, Türkiye çapında 2 bin 300 kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırma kapsamında, 100 kişi ile derinlemesine görüşüldü.

EN AZ ŞİKAYETÇİ OLANLAN DİNDAR KESİM

Araştırmada, katılımcılara hastane, üniversite, devlet kurumu, lüks mağaza, iş başvurusu gibi alanlarda kimlikleri nedeniyle ayrımcılık görüp görmedikleri soruldu. Kürtlerin yaklaşık yüzde 20-30'u, hayatın çeşitli alanlarında ayrımcı davranışlara maruz kaldıklarını dile getirdi.

Ayrımcılıktan en yüksek şikayeti olan ikinci grup ise yüzde 10-20 ile Atatürkçü-laik kesim olurken, grup aidiyetini "dindar-muhafazakar ve Türk" olarak seçenler yüzde 0-10 oranı ile ayrımcı muamele gördüklerini ifade ederek, en az şikayetçi kesim olarak araştırmadaki yerini aldı. 

anket.20140917125300.jpg