BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.435,71
HABER /  DÜNYA

Atatürk Orman Çiftliği arazisi ABD elçiliğine mi satılacak ?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne satılacağı iddiasıyla ...

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne satılacağı iddiasıyla ilgili, "Çukurambar’daki arazi, AOÇ’ye ait değil, Gazi Üniversitesinin mülkiyetinde. Daha önce AOÇ mülkiyetinde olan arazinin 1983 yılında dönemin MGK^sı tarafından Gazi Üniversitesi’ne satışı yapıldı" dedi.
Bakan Eker, düzenlediği basın toplantısında bakanlığının 2013-2017 Stratejik Planı, tarımın makro ekonomik göstergeleri ve 2023 tarım vizyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Eker, okullarda yardımcı gıda dağıtılmasına yönelik soru üzerine Eker, çocukların sağlıklı beslenmesi için okullarda gıda dağıtımına süt ile başladıklarını hatırlattı. Bu uygulamayı zenginleştirerek devam ettirmeyi düşündüklerini söyleyen Eker, "Dağıtılacak yardımcı gıdalara yönelik bir çalışma yapılıyor. Her ürünün, her dönemde dağıtılması pratik olarak mümkün değil. Bunların hepsi değerlendiriliyor" diye konuştu.

"TOHUM GEN BANKASI’NDA GENETİK ÇALIŞMA YAPILMAYACAK"
Bakan Eker, kurulacağı belirtilen "Gıda Gen Bankası"nda genetik çalışma yapılıp yapılmayacağının sorulmasına yönelik, bu kurumda genetik çalışma yapılmayacağını dile getirdi. Eker, genetik çalışmaların ıslah çalışmaları olduğunu söyleyerek, "Araştırma enstitülerimizde arkadaşlarımız bunları yapıyorlar. Bakanlığa ait 58 araştırma yapan kurum var" dedi.
Çeşitli illerde halkın elindeki yoğurt mayalarındaki mikroorganizmalar belirlenerek endüstriyel yoğurt mayasının AOÇ tarafından oluşturulduğunu dile getiren Eker, "Bu mayalar AOÇ tarafından sütle beraber satılıyor. Yeni kurulacak Gıda Gen Bankası, bu tür mayaların sanayici, üretici, tüketicinin kullanımına sunulması amacıyla toplandığı, muhafaza edildiği bir yer olacak" şeklinde konuştu.
Türkiye’deki çoban sorununa ilişkin soru üzerine Bakan Eker, küçükbaş hayvancılıkta çoban sorununun ciddi şekilde hissedildiğini belirtti. Çobanlığa talebin azaldığını vurgulayan Eker, bu işe formasyon kazandırılarak bir mesleğe dönüştürülmesi gerektiği düşüncesinin aklına geldiğini ifade etti. Eker, eğitim kurumlarında bu eğitimlerin verilmesi amacıyla üniversite rektörleri ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile bu düşüncesini paylaştığını açıklayarak, rektörlerden ve YÖK Başkanı’ndan olumlu yönde tepkiler aldığını, kısa zamanda ilk eğitim programının başlamasını beklediğini söyledi.

"ÇÖZÜM SÜRECİ MERALARI KULLANILIR HALE GETİRECEK"
Gözden yapılan aşılar nedeniyle küçükbaş hayvancılıkta düşüş yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine ise Eker, Türkiye’deki koyun varlığının 35 milyonu aştığını, çözüm süreci ile ilgili çalışmaların başarıya ulaşmasının küçükbaş hayvan sayısındaki artışta etkili olacağını vurguladı. Eker, Türkiye’nin mera varlığının yüzde 41’inin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde olduğunu anlatarak, söz konusu meraların güvenlik nedeniyle bugüne kadar kullanılamadığına dikkat çekti. Çözüm sürecinin meraları kullanılır hale getireceğine işaret eden Eker, bunun da küçükbaş hayvan sayısına olumlu yönde yansıyacağını dile getirdi.

"ÇUKURAMBAR’DAKİ ARAZİ AOÇ’YE AİT DEĞİL GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NE AİT"
Bir gazetecinin, "AOÇ’nin Çukurambar’daki arsasının ABD Büyükelçiliğine satışı gerçekleşti mi?" şeklindeki sorusu üzerine Eker, söz konusu arazinin AOÇ’ye ait olmadığını açıkladı. Daha önce AOÇ mülkiyetinde olan arazinin 1983 yılında dönemin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından Gazi Üniversitesi’ne satışının yapıldığını dile getiren Eker, "Anadolu’da ’Tilkiyle plan yapar, kurtla avlar, oturur koyunla yas tutar’ diye bir deyim var. Bizim muhalefet biraz öyle" diye konuştu.
AOÇ’nin kurulduğu dönemde 55 bin dönüm arazisinin bulunduğunu hatırlatan Eker, 2002 yılına kadar 22 bin dönümünün başka kurumlara verildiğini, bugün itibariyle AOÇ’nin 33 bin dönüm arazisinin bulunduğunu kaydetti. Eker, 1925-2005 yılları arasında AOÇ arazisinin sadece 4 bin 500 dönümünün ağaçlandırıldığını söyleyerek, AK Parti iktidarı döneminde ise 18 bin 500 dönümlük bölümün ağaçlandırıldığını ve böylece ağaçlandırılmış alanın 23 bin dönüme çıktığını ifade etti.

"ARAZİ EDİNDİRME KURUMU OLUŞTURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Bakan Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesine yönelik düzenlemenin sorulması üzerine ise, "Bu konu Türkiye’de önümüzdeki dönemde çok tartışılacak. Türkiye’nin en büyük meselelerinden biri bu. Tarım alanındaki en büyük reform olacak. Dünyada Türkiye’deki gibi bir sistem yok. Hiçbir ülkede tarım arazileri babadan miras yoluyla bölünmüyor. Medeni Kanunu aldığımız İsviçre’de de yok" dedi.
Türkiye’de 3 milyon tarım işletmesi olduğunu belirten Eker, "Ortalama tarım işletmesi büyüklüğü 60 dönüm. Her işletme 30 milyon parsele sahip durumda ve bu 30 milyon parselin 40 milyon hissedarı var. İngiltere’de ortalama tarım işletmesi büyüklüğü 457 dönüm, Fransa’da 430, Almanya’da 420, İspanya’da 240, ABD’de 1810 dönüm. Bu şartlar altında dünyayla nasıl rekabet edeceksin. Ondan sonra ’maliyetler çok yüksek, ben üretim yapamıyorum.’ Bu ülkelerin hiçbirisinde tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine izin verilmiyor. Osmanlı’da da verilmiyordu. Bu ülkeyi seven, geleceği düşünen herkes şunu bilmeli ki bu ülkede 50 yıl sonra da tarım yapılmasını istiyorsak bu işi çözmemiz lazım. Bizim öngördüğümüz, bölünme olmasın, aralarında anlaşsınlar. Kendi aralarından ehil bir mirasçı hisseleri devralabilir ya da mirasçılar bir şirket kurarlar, hepsi bu şirketin hissedarı olabilir. Arazi Edindirme Kurumu oluşturmayı düşünüyoruz. Bunun da Tarım Reformu Genel Müdürlüğü marifetiyle icra edilmesini planlıyoruz" açıklamasında bulundu.
(İHA)