BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,99
ALTIN 2.428,64
HABER /  GÜNCEL

Atatürk İsmet İnönüyü sevmezdi

Türkiye’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın son röportajı 24 yıl sonra ortaya çıktı.

Abone ol

Türkiye’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın son röportajı 24 yıl sonra ortaya çıktı. Prof. Mehmet Saray Vatan Gazetesi’ne 1981’de Bayar ile yaptığı son mülakattan bölümleri anlattı.

İşte Bayar’ın sözleri: “27 Mayıs Hareketi, bence Halk Partisi’nin, İsmet Paşa ve etrafındaki mutaassıp ve müfrit (aşırı) beş on kişinin hareketinden başlamış bir fiildir. Onların da maksatları fikir muhalefetinden çok şahsi ihtiras tasarısıdır. İsmet Paşa son zamanlarda adeta çılgın bir hale gelmişti. 27 Mayıs’ı desteklemekle doğru yapmadı. Atatürk onların anti-demokratik tutumlarından şikayet etmişti. ‘En çok mükedder (üzüldüğüm) olduğum, en yakınlarım beni anlamamıştır, ne olduğumu, ne yapmak istediğimi’ dedi. Ona bunu söyleten İsmet Paşa ve Recep Peker’in tavırları idi. Atatürk, Türk Ordusu’nun darbe yapmasını hiçbir zaman istememiştir.”

'Sizi ben bile kurtaramam' dedi

“...Bir gün Meclis’te bağırmıştı. Hükümete karşı çok sıkı tenkitler yapardı. Bizi devireceğine çok güveniyordu. Meclis’te haykırmıştı: Sizi ben bile kurtaramam... Meclis’te yaptığı bu konuşmalarla 27 Mayıs için gerekli zemini hazırladıklarını düşünüyoruz... İsmet Paşa öncesinde de sonrasında da 27 Mayıs’ı desteklemiştir. Darbecilerle devamlı fikir birliği içerisinde olmuştur. İhtilalci subaylardan Suphi Karaman yazdığı hatıralarında ‘27 Mayıs ortamının oluşmasında İnönü’nün büyük katkısı vardır’ demiştir.”