BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,01
ALTIN 2.325,72
HABER /  GÜNCEL

Atatürk Havalimanı'nda şarbon paniği

Delta Havayolları ile dün İstanbul Atatürk Havalimanı'na getirilen kargodaki toz, görevlilerde endişeye neden oldu.

Abone ol

6 ABD'li ile bir Türk görevli gözlem altına alındı. Ankara Hıfzıssıhha merkezine gönderilen toz numunesinin ne olduğu bugün belirlenecek. Sadece temas edenleri etkileyen şarbonun insandan insana bulaşma özelliği bulunmuyor.

Atatürk Havalimanı Hudut Sahiller Sağlık Denetleme Baştabipliği doktorları, şüpheli kargo konteynerlerinin Çelebi antrepolarının güvenli ve kapalı bir bölgesinde muhafaza altına alındığını belirtti. Tozun ne olduğu anlaşılıncaya kadar da bu bölüme kimsenin giremeyeceği , biri Türk 7 kişinin de Haseki Hastanesi'nde gözetim altında tutulacağı ifade edildi.

Ayrıca Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği'nin konuyla ilgili öğleden sonra açıklama yapabileceği öğrenildi.

ŞARBON NEDİR? nedir

Şarbon, mikroskop altında şerit halinde gözüken mikrobun ve bu mikrobun yol açtığı bakteriyel enfeksiyon hastalığının adıdır. Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen bir hastalıktır, insanlarda görülme sıklığı çok düşüktür. İnsanlara bulaşması; hastalıklı hayvanlarla ilişki veya hayvansal ürünlerin yenmesi ile olur

İnsanlara 3 şekilde bulaşan şarbon bulaşma şekline göre şu şekillerde isimlendirilmektedir:

Deri Şarbonu; Hasta hayvanlara, bunların dokularına, bu hayvanların kirlenmiş olduğu yerlere ve malzemelere temas sonucunda bakterinin bütünlüğü bozulmuş deriden girmesiyle ortaya çıkar.

Bağırsak Şarbonu; Şarbon mikrobuyla bulaşmış gıdaların özelliklede şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle veya ihtimal dahilinde de olsa şarbon sporları bulaşmış suların içilmesiyle oluşur.

Akciğer Şarbonu; Şarbon sporlarıyla bulaşık tozların veya hayvan tüylerinde ve kıllarında bulunabilen sporların solunması sonucunda görülür.