BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,26
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Atanamayan öğretmenlere yine kötü haber

Gündeme dair soruları cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten atanama bekleyen öğretmenleri üzecek bir açıklama geldi.

Abone ol

Türkiye'de işsizliği karşılayacak derece de iş kolu olduğunu belirten Şimşek, memurlar ve atama bekleyen öğretmenler konusunda da önemli açıklamalarda bulundu.

BİRÇOK SEKTÖR ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULAMIYOR!

Bizden önce yüzde 13 civarında asgari ücretlilerinden vergi alınıyordu. 4 çocuklu, eşi çalışmayan bir asgari ücretli hiç vergi vermiyor. 3 çocuklular ise 0,7 oranında vergi veriyor.

Maliye Bakanı Şimşek, asgari ücrete vergi konusuna da değindi. Şimşek, "Şimdi asgari ücretliler gelir vergisi ödemiyor. Güneydoğu hariç çok istisnai sektörlerde asgari ücretli çalıştırılıyor. Birçok sektörde asgari ücretten fazla önerilmesine rağmen işçi bulunamıyor. Bu ciddi bir prim kaybı demek. Ödenenin altında ücret gösterildiği için vergi kaybı söz konusu. Biz kira geliri elde edenleri tespit ettik. Beyannamelerini hazırladık. 370 bin üzerinde yeni mükellef kazandık. Serbest meslekliden vergi almak için yeni çalışma yapılıyor."

MEMURA ENFLASYON FARKI GELEBİLİR

Enflasyonun iki katından fazla ilk yarıda memura maaş zammı verdiklerini kaydeden Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: "6 aylık bazda enflasyonla maaş artışı arasında fark oluşursa ilave veriyoruz. Şu an ikinci yarıda 3.35 puan. Enflasyon 0.65 puanın altına düşmezse ilave gelebilir. Her 1 puanın bütçeye yükü 1 milyar lira. Bir miktar enflasyon yılın ikinci yarısında yüzde 4'ü aşabilir. Bu da memura ilave artış olarak dönecektir."

HER MEZUN OLANI ATAYAMAYIZ

Atanamayan öğretmenlerle ilgili değerlendirme yapan Maliye Bakanı, "Orta vadede öğretmen açığını sıfırlayacağız. Her mezun olanı öğretmen olarak atayacağız diye bir şey yok. Bizim sıfırlayacağımız alan öğretmen açığıdır. 'Biz herkesi atayacağız' demedik" dedi.

EMEKLİLİK YAŞI ARTACAK MI?

Emeklilik yaşı tartışması hakkında konuşan Şimşek, "2013'te bütçeden toplam yatırımlara ayırdığımız para 40 milyar lira. 72 milyarın üzerinde sosyal güvenlik sistemine transferde bulunacağız. Çok açık ve net bir şekilde sosyal güvenlik sistemini daha iyileştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.