BIST 9.722
DOLAR 32,49
EURO 34,95
ALTIN 2.423,25
HABER /  GÜNCEL

Atalay'dan çarpıcı İmralı süreci yorumu

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İmralı süreciyle ilgili olarak, olumlu mesajlar verdi

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İmralı süreciyle ilgili olarak, “Öcalan da pozitif” değerlendirmesini yaptı. Atalay, “Kısa sürede kan durursa, terör psikolojisi ortadan kalkar, silah bırakma ve diğer konuları görüşmek daha kolay olur” dedi.

Bakan Binali Yıldırım ile birlikte KKTC'ye giden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milliyet'ten Fikret Bila'nın bildirdiğine göre Atalay'ın görüşleri özetle şöyle;

İMRALIDA DA OLUMLU HAVA VAR

Somut yürüyen süreçle ilgili çok açıklama yapmıyoruz. Süreci zedeleyecek şeylerden kaçınmak lazım. Yoksa somut şeyler yapıyoruz. Her kesimde olumlu bir hava var. İmralı da dahil. İmralı da pozitif. Artık bu konu çok olgunlaşmış durumda. Bazen toplumsal konular böyledir. Her kesimde çözülebileceği umudu artıyor. Psikoloji o yönde gelişiyor. BDP kesiminde de bu konuda pozitif beklentiler var. Örgüt kesiminde de Avrupa kesiminde de bazen farklı yönde açıklamalar olsa da her manada genel anlamda olumlu bir hava var. Yürüyen tek çalışma bu görüşme süreci değil.

ARABULUCU ÜLKE YOK

Entegre bir strateji. Uluslararası boyutları var. Kuzey Irak boyutu var. Bunun hepsini devreye sokma yönünde çabalar var. Daha işin başındayız. Arabuluculuk anlamında üçüncü bir ülke söz konusu değil. Kuzey Irak'la zaten evvelden bu yana süren çalışmalar var. Avrupa'yı daha fazla desteğe çağırdık.

HEDEF SİLAH BIRAKTIRMAK

Şu anda her kurumumuz kendi üzerine düşeni yapıyor. Temel hedef silah bıraktırmak. O hedef oradan bir sapma yok. Çözüm süreci diye o yüzden diyoruz. Onun için her çalışmada olabileceği gibi alternatif senaryolar var. Biraz daha başlardayız. Biraz beklemek lazım. Noktasal açıklamaları hemen beklememek lazım. Bu rüzgar çok iyi bir rüzgar. Kimse karşısında duramaz.

KARADENİZ BİLE OLUMLU

Türkiye’de 2009’da açılım sürecine çıkmak ne kadar zordu. Ama bugün bütün bölgeler, Karadeniz bölgesi bile olumlu. Biz, geçen gün Sayın Başbakanımızla Karadeniz toplantısını yaptık. En hassas bölgelerden birisidir. Şimdi baktık ki Karadeniz’de hiçbir sorun yok. Oradaki insanlar da bir beklenti içinde. Yaptığımız araştırmalardan da bunu görüyoruz. Bu var ama buna rağmen bu süreçler yavaş yürür. Dileğimiz, bu sefer hızlı yürümesi ama süreç alır. Beklenti kendiliğinden çok yükseldi.