BIST 9.710
DOLAR 32,53
EURO 34,80
ALTIN 2.425,36
HABER /  DÜNYA

Asya yüzyılın felaketini yaşıyor

Pakistan, Hindistan, Çin ve Kuzey Kore'de ünlü muson yağmurları yüzünden binlerce insan öldü.

Abone ol

Pakistan, Hindistan, Çin ve Kuzey Kore'de ünlü muson yağmurları yüzünden binlerce insan öldü. Özellikle toprak kaymaları yüzünden kıtada büyük can kayıpları yaşandı. Milyonlarca kişi evsiz kaldı.

Yarattığı tahribatla nam salan muson yağmurları, Pakistan, Çin, Hindistan ve Kuzey Kore'yi vurdu. Temmuz ortasından bu yana yağışların yol açtığı sellerden dolayı Pakistan'da ölü sayısı bin 600'e çıkarken ülkenin tahıl ambarı Pencap'ta tarlalar sular altında kaldı. Ülkenin Gılgıt-Baltistan bölgesindeki Kumra ve Gançe köylerinde dün meydana gelen toprak kaymalarında da 53 kişi öldü.

Yetkililer, toprak kaymalarının, Gılgıt-Baltistan bölgesindeki Kumra ve Gançe köylerinde meydana geldiğini belirtti. Felakete rağmen Avrupa gezisini kesmediği için muhalefetin sert tepkisini çeken Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'ye İngiltere temasları sırasında bir kişi, ayakkabı fırlatmaya teşebbüs etti.

15 MİLYON ETKİLENDİ

İngiltere'nin Birmingham kentinde konferans salonunda taraftarlarına seslenen Zerdari'ye ayakkabı atmaya çalışan protestocu güvenlik görevlilerince etkisiz hale getirildi. Son 80 yılın en şiddetli yağışlarıyla karlı karşıya kalan ülkede seller 15 milyon kişinin hayatını etkiledi milyonlarca kişi evsiz kaldı. Hindistan'ın Cammu Keşmir eyaletini geçen haftadan beri etkisi altına alan yağışların yol açtığı can kaybı 132'ye yükseldi.

Eyaletin dağlık bölgelerini vuran sel felaketinde 500 kişinin de hâlâ kayıp olduğu bildirildi. Yetkililer, Ladah bölgesini vuran felakette 500 kişinin de yaralandığını belirtti. Yaralıların, felaketten en çok etkilenen Leh kentinin çevresinde kurulan sahra hastaneleri ve askeri hastanelerde tedavi edildiği kaydedildi.

KEŞMİR'DE FATURA AĞIR

Binlerce asker, polis ve milisin bölgedeki köylere ulaşabilmek için yolları temizlemeye çalıştığı, kayıplar arasında 28 askerin bulunduğu ifade edildi. Macera sporlarının tercih edilen yeri Ladah'ta 2 bin dolayında turistin bulunduğu, yetkililerin, turistleri Yeni Delhi'ye götürmek için özel uçak seferleri ayarlamaya çalıştığı bildirildi.

AP Haber Ajansı ölenler arasında en az beş yabancı uyruklu turist bulunduğunu ancak milliyetleri hakkında bilgi verilmediği belirtildi. Selin Asya'da etkilediği bir diğer ülke ise Kuzey Kore oldu. Resmi basın yoğun yağışlardan ötürü 14 bin 850 hektarlık tarım alanının sular altında kaldığını, 5 bin 500 konutun da tahrip olduğunu açıkladı.