BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.309,53

Asuman Özdağlar mesleği Daron Acemoğlu kimdir

MIT'nin dünyaca ünlü ekonomi profesörü Doran Acemoğlu'nun eşi olan Asuman Özdağlar kimdir ve aslen nerelidir?

Eski devlet bakanı İsmail Özdağlar'ın kızı olan Asuman Özdağlar 1974 yılında doğdu. MIT’de görevli dünyaca ünlü ekonomist Profesör Daron Acemoğlu’yla evli olan Asuman Özdağlar, üniversite eğitimini 1996 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde tamamladı.

Asuman Özdağlar, doktorasını Amerika'da MIT Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri alanında 1998'de tamamladı. Akademik kariyerine MIT'de Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Departmanı’nda devam eden Asuman Özdağalar, ‘Oyun Teoremi’ ile internet, ekonomi, sosyal ağlar gibi ağların en verimli şekilde düzenlenmesi ve karar kontrol mekanizmalarına uygulanması konusunda önemli katkıları oldu. Donald P. Eckman ödülü başta olmak üzere pek çok ödüle layık görülen Özdağlar, çok sayıda doktora öğrencisine danışmanlık yapıyor.  

Asuman Özdağlar 2014 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün ‘Enformasyon ve Karar Sistemleri Laboratuarı’nın direktörlüğüne atanmıştı. 

Bilişim sistemlerinin yanında ekonomi, biyoenformatik, sosyal ağlar gibi alanlarda da uygulamaları olan Özdağlar, 2008'de Amerika Otomatik Kontrol Kuruluşu tarafından Kontrol Teorisi alanında üstün araştırma katkıları dolayısıyla 35 yaşın altındaki genç bilim insanlarına verilen ve bu alandaki en saygın ödüllerden biri olan Donald P. Eckman ödülünü aldı.

Özdağlar, Temmuz 2017'den bu yana ise MIT Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri geçici bölüm başkanlığını yapıyordu.  Prof.Asuman Özdağlar, 1 Ocak 2018'den itibaren Elektrik Elektronik ve Bilgisayar bilimleri bölümü başkanlığına atandı.