BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.308,01
HABER /  EKONOMİ

ASO'dan 'Avrupa'ya ihracat' açıklaması

Jeopolitik belirsizliklerin yatırım hevesini kırdığını, Irak'a olan ihracatın yüzde 35 azaldığını söyleyen ASO Başkanı Özdebir, "Ekonomik toparlanma devam ettikçe Avrupa'ya ihracatımızda bir sıkıntı görünmüyor" dedi

Abone ol

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yılın beş ayında ihracatın ortalama yüzde 7,4 arttığını belirterek, "AB'nin ihracatımız içindeki payı artıyor. Geçen yıl mayısta yüzde 39 olan bu pay, bu yıl yüzde 44 oldu" dedi.

Özdebir, ASO'nun temmuz ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, sermaye malları üretimindeki yavaşlamanın reel sektörde yatırımların durgunluğuna işaret ettiğini, Merkez Bankası'nın ölçülü faiz indirimlerinin yatırımlara etkisinin yakın zamanda görüleceğini ifade etti.

JEOPOLİTİK BELİRSİZLİKLER YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ KESTİ
Jeopolitik belirsizlikler, döviz kurlarında oynaklık riski ve zayıflayan iç talep gibi etkenlerin yatırım hevesini kırdığını vurgulayan Özdebir, şunları kaydetti:

"Yılın ilk 5 ayında ihracat ortalama yüzde 7,4 arttı. Ekonomik toparlanma devam ettikçe Avrupa'ya ihracatımızda bir sıkıntı görünmüyor. AB'nin ihracatımız içindeki payı artıyor. Geçen yıl mayısta yüzde 39 olan bu pay, bu yıl yüzde 44 oldu. Avrupa gibi istikrarlı bir pazarda bu artış, ihracatımız için iyi haber. Orta Doğu'da yaşananlar ise bu bölgeye ihracatımızda düşüşe yol açtı. Son bir ayda Irak'a olan ihracatımız yüzde 35 azaldı."

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERE YÖNELME VURGUSU

Özdebir, yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracat içindeki payının yüzde 3 düzeyinde bulunduğunu anımsatarak, ihracatın artması için daha verimli çalışmak ve yüksek teknolojili ürünlere yönelmek gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye'de işgücü verimliliğindeki artışın son 10-15 yılda yüzde 4 olduğunu dile getiren Özdebir, karlılığın yükseltilmesinin üretim değerli işgücü verimliliğinin yükseltilmesine bağlı olduğunu söyledi.

ISO 500'DE KAR EDEN FİRMALARIN SAYISI AZALDI

Özdebir, İSO 500'deki firmaların ortalama kar oranının yüzde 4,9 olduğunu belirterek, "Yüksek finansman maliyetleri karları eritmekte, zarar eden firmaların sayısını artırmaktadır. ISO 500'de 2013'te kar edenlerin sayısı 437'den 371'e gerilerken, zarar eden firmaların sayısı da 63'ten 129'a çıkmıştır" diye konuştu.

ASO Üyeleri Eğilim Anketi'nin haziran sonuçlarını da değerlendiren Özdebir, Ankara sanayisinde büyümenin yavaş olduğunu ancak sanayicilerin yarısından fazlasının yılın geri kalan bölümü için iyimser olduğunu ifade etti. Özdebir ayrıca Ankara'dan ISO 500'e giren 27 firmayı tebrik etti.

Yabancı sermaye girişlerindeki yavaşlamaya işaret eden Özdebir, şöyle devam etti:

TASARRUF ARTMALI,YERLİ MAL TÜKETİMİ ÖZENDİRİLMELİ

"Geçen yılın ilk 5 ayında ülkemize gelen yabancı sermaye 46 milyar dolar iken bu yıl 13 milyar dolar oldu. Bu düşüşte düşen cari açığın etkisi vardır. Ayrıca küresel şartlarda her an bir bozulma ihtimalini göz ardı etmemeliyiz. Bu nedenle özel sektör çok ihtiyatlı olmalı. Ülke olarak tasarruflarımızı artırmalı, yerli mal tüketimini özendirmeli, gelirimizden fazlasını tüketmekten vazgeçmeliyiz."

İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve İslam coğrafyasında yaşanan diğer sıkıntılar için duyduğu üzüntüyü dile getiren Nurettin Özdebir, tüm meclis üyelerini durumun düzelmesi için dua etmeye davet etti.