BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.496,27
HABER /  GÜNCEL

Askeri casusluk davasında flaş karar!

Muvazzaf ve emekli askerler ile TÜBİTAK görevlilerinin yargılandığı Şantaj ve Askeri Casusluk davasının son duruşması bugün görüldü.

Abone ol

Muvazzaf ve emekli askerler ile TÜBİTAK görevlilerinin yargılandığı Şantaj ve Askeri Casusluk davasının son duruşması bugün görüldü.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, "Şantaj ve askeri casusluk" davası kapsamında tutuklu yargılanan sanıklar emekli albay İbrahim Sezer, Tamer Zorlubaş, emekli yarbay Mehmet Seyfettin Alevcan ve Deniz Mehmet Irak'ın tahliyesine karar verdi. "Askeri Casusluk Davası" nın tutuksuz sanığı Tuğamiral Şafak Yürekli "örgüte yardım" dan 2 yıl 7 ay 20 gün hapis cezası verildi.

HANGİ SANIĞA NE KADAR CEZA VERİLDİ

İstanbul 11 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada kararı vermeden önce sanıklara konuşma yapan Mahkeme Başkanı Metin Özçelik “Kapsam itibariyle zor dosyalardan birisiydi. Mahkeme heyeti olarak Türk milleti adına anayasa ve yasaların Erdiği yetkiyle yargılama yaptık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde TCK 326( devletin güvenliğine ilişkin belgeler kullanma ve 327 (devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek )gibi maddelerde ilk kez karar verildi. Bizimde hata yapma ihtimalimiz var bizim hakkımızdaki bazı ithamları hiç üstümüze alınmadık hukuki kanaatimizi verdik” şeklinde konuştu.

Kararını açıklayan Mahkeme başkanı Özçelik, iddianamenin bir numaralı sanığı emekli Albay İbrahim Sezer örgüt üyeliği, özel hayatın gizliliğe ihlali, haberleşme gizliliğinin ihlali, kişisel verilerin hukuku aykırı ele geçirme, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme suçlarından toplam 15 yıl 7 ay 14 gün hapis ve kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydetmek suçundan 3 bin TL adli para cezası aldı. Sezer, fuhuşa teşvik ve askeri casusluk suçlarından berat etti.

Bu davada tutuksuz 2. Poyrazköy davasında tutuklu bulunan Binbaşı Kemalettin Yakar tüm suçlamalardan berat etti.

Balyoz davasında tutuklu bu davada tutuksuz sanık Tuğamiral Şafak Yürekli ise örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek ve yasaklanan bilgileri temin etmek suçundan toplamda 2 yıl 7 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

TÜBİTAK görevlisi Yücel Çipli ise örgüt üyeliği, kişisel verileri hukuka aykırı kaydetme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri ve açıklanması yasak bilgileri temin etmek ve kişisel verileri hukuka aykırı temin etmek suçundan toplam da 13 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

TÜBİTAK proje yöneticisi Merdan Metin ise örgüt üyesi olmak ve devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Yüzbaşı Yektane Ebru Ercüment örgüt üyeliği, özel hayatın gizliliği ihlali ,kişisel verileri hukuka aykırı kaydetmek ve ele geçirme suçlarından 9 yıl 2 ay ceza alırken diğer Yüzbaşı Ebru Nilhan Bozkurt örgüt üyeliği ve açıklanması yasak bilgileri temin etmek suçlarından 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Tuğamiral Farih Can Yıldırım ise örgüt üyeliği suçundan berat etti.