BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
HABER /  GÜNCEL

Asker sınıra yaklaşan IŞİD'liyi vuracak!

Angajman kuralları değiştirildi; asker sınırda IŞİD'ten kaynaklanan tehditlere yanıt vermek için her durumda emir alması beklenmeyecek. Karşılığı anında olacak.

Abone ol

Daha önce Esad rejimini hedef alan ve "Misli ile karşılık" konumuna geçen angajman kuralları bu kez IŞİD'e uygulanacak. IŞİD düşmanca algılanacak, sınıra yaklaşırsa vurulacak. Yeni angajman kuralları bu haftadan itibaren uygulamaya konacak.

EN UFAK TACİZE MİSLİYLE KARŞILIK VERİLECEK

Sabah'ın haberine göre, sınıra yaklaşan tüm silahlı unsurlar tehdit olarak algılanacak. Suriye askeri unsurları gibi IŞİD militanları da, sınırı daha geçmeden sınıra yakın bölgede vurulabilecek. En ufak tacize misli ile karşılık verilecek. Bu müdahale kara, deniz ve havada da geçerli olacak. Sınırdaki askeri tedbirlerin artırılması da gündeme gelecek.

IŞİD militanları Tel Abyad baskını sırasında sınıra dayanan halkı silahla kovalamıştı.Daha önce IŞİD militanlarının ellerinde silahlarla sınıra yakın yerlerde görüntüleri basına yansımıştı. Artık bu görüntülerin de önüne geçilecek.

kobani-isid-sinir3.jpg

ANGAJMAN KURALLARI ÖRGÜTLERİ KAPSAMA ALMIYORDU

Bir ülkenin başka bir ülkeden kaynaklı tehdidi nasıl ele alınacağını ve nasıl mücadele edileceğini belirlediği angajman kuralları örgütler yada başka grupları kapsama almıyordu. Suriye'nin tacizleri ve Türk jetini düşürmesi ile başlayan süreçte angajman kuralları değişmiş, tüm Suriye rejim unsurları tehdit olarak kabul edilmiş, sınıra yaklaştığı andan itibaren vurulması talimatı verilmişti. Suriye'den yapılan taciz atışlarına, topçu ateşleri ile karşılık verilmişti. Sınıra yaklaşan helikopter, uçak ve İHA'lar vurulmuştu.

kobani-isid.jpg 

ANGAJMANIN DEĞİŞMESİ BATI'YA DA BİR MESAJ...

Angajman kurallarının değişmesi ve IŞİD'a da kapsaması dünyaya da güçlü bir mesaj olacak. Batı ülkeleri, ülkelerinden IŞİD'e katılan savaşçıları engelleyemedikleri gibi her fırsatta Türkiye'yi sınırlarda yeterince güvenlik tedbiri almamakla suçluyordu. Ayrıca paralel yapı ve terör örgütü PKK ile birlikte bir kısım çevreler de sık sık Türkiye'nin IŞİD'e yardım ettiği kampanyası yapıyordu. Yeni angajman tüm bu art niyetli yaklaşımlara verilmiş en güçlü mesaj olacak.

FIRAT'IN BATISI KIRMIZI ÇİZGİ

Angajman kurallarının kapsamının genişletilmesi ile birlikte, Türkiye'nin Suriye'deki olası müdahalesinin çerçevesi de belirlendi. Yapılan tüm toplantılar sonrası IŞİD tehdidine karşı sınır güvenliğinin güçlendirilmesi, Suriye'nin kuzeyinde yeni bir devlet kurulması ile mücadele edilmesi ve Türkmenlerin güvenliği ana konular olarak belirlenirken tüm bunlara karşı önlem kapsamında "Fırat'ın batısı kırmızı çizgimizdir" denilerek, müdahalenin alanı belirlendi.

sinira-yakin-isidli-virilacak.jpg

110 KM'LİK KRİTİK HAT

Cerablus ile Azez-Mare arasındaki yaklaşık 110 km'lik hat terör örgütü IŞİD'in kontrolünde. Müdahalenin düşünüldüğü alan da burası. Buraya yapılacak bir güvenli bölge oluşumu ile sınır güvenliği büyük ölçüde sağlanmış olacak. Böylece uluslararası kamuoyu tarafından sık sık gündeme getirilen "Yabancı savaşçı geçişine karşı sınır güvenliğinin sağlanması" konusunda büyük ölçüde çözüm sağlanmış olacak.

MGK TOPLANIYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye sınır hattına yönelik kararların bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) görüşüleceğini söyledi. Ordu'da ziyaretlerde bulunurke Suruye'ye operasyon iddialarını yanıtlayan Çavuşoğlu, "Yarın (bugün) MGK toplantımız var. Toplantı ardından açıklama yapacağız" dedi.

TOP SESLERİ KİLİS'TEN DUYULUYOR

IŞİD ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki çatışmalar, Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez ilçesinde şiddetlendi. ÖSO ile IŞİD arasındaki çatışmalar Azez'e yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Havvar ve Baragat köylerinde devam ediyor. İki grup arasındaki yaşanan çatışmalar sırasında atılan top sesleri Suriye sınırındaki Kilis'ten de duyuluyor. Bölgeden yükselen duman Kilis'e bağlı İnanlı köyü sınır hattından görülüyor. Bu arada güvenlik güçlerinin sınır hattındaki önlemleri ise sürüyor.

kobani-isid-2.jpg 

MÜLTECİLER NE OLACAK? 

Olası mülteci akını sınırların ötesinde karşılanacak. İçeridekiler için de dışarıda güvenli alanlar kurulabilecek. Kampların bir kısmı bu bölgeye taşınacak. İleriye yönelik kalıcı barınma da gündeme gelecek. PYD'nin Türkmen ve Arapları göçe zorlayarak bölge demografisini değiştirme arayışının önüne geçilecek.

ÖSO, IŞİD VE PYD'YE OPERASYON YAPACAK

Türkiye başından beri savunduğu "Sadece IŞİD'e değil, rejime karşı da mücadele" tezini de hayata geçirmek istiyor. Bu çerçevede kurulacak güvenlikli bölge, Azez-Mare çevresini kontrol altında tutan ÖSO'nun IŞİD tehdidini azaltacak. Türkiye Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'i püskürterek geçici bölge oluşturduktan sonra alanı ÖSO'ya bırakacak. ÖSO, IŞİD ve PYD'ye operasyon yapacak. Türkiye ÖSO'ya aktif destek verecek. Cerablus -Azez arası güvenlği sağlanınca kantonların birleşmesi ihtimali kalkacak, Kürt koridoru endişesi sona erecek.