BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.485,93
HABER /  GÜNCEL

Asker ile PKK karşılaşmasın diye protokol

PKK'lıların çekilirken, askerle karşılaşmaması için Genelkurmay ile İçişleri protokol düzenleyecek. Asker, valilerden izinsiz operasyon yapmayacak

Abone ol

Hükümet, PKK'nın sınır dışına çekilirken, askerle karşı karşıya kalmasını önleyecek formülü buldu.

Askerin görevlendirilmesi Bakanlar Kurulu kararı ya da genelge ile değil İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında hazırlanan bir protokol ile mümkün olacak. Protokol kapsamında asker validen izin almadan operasyon yapmayacak.

11'İNCİ MADDE DAYANAĞI

Çözüm sürecinde en çok tartışılar konulardan biri de PKK'nın sınır dışına çekilmesi sırasında nasıl bir yol izleneceği oldu. Kandil, geçmişte yaşananlardan yola çıkarak çekilme sırasında askerin kendilerine operasyon düzenlemesini önlenmesi için bir takım mekanizmaların devreye sokulmasını istedi.

Hükümetin sorunu protokol yöntemi ile aşacağı ortaya çıktı. Valiler, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11'inci maddesi çerçevesinde olayların artması ve ihtiyaç olması halinde Jandarma, polis dışında TSK'dan da kuvvet talep edebiliyor. Bu işlemler bir protokol çerçevesinde yapılıyor.

İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı çözüm sürecine yönelik olarak bu protokolün yenilenmesi için çalışmaya başladı. Protokol kapsamında askerin düzenleyeceği operasyonlar ile ilgili yine valiler yetkili kılınacak. Valiler, TSK'yı göreve çağırmayınca operasyon yapılamayacak ve böylece asker ile PKK'lılar karşı karşıya gelmeyecek.

Meclis'in, Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon düzenlenmesi için hükümete verdiği yetkinin süresi ise 17 Ekim 2013'te dolacak. Tezkere kapsamında TSK'nın sınır ötesi operasyonunda hükümet yetkili. Hükümet, belli zamanlar ve belli süreler için Genelkurmay'a yetki veriyor. Asker bu yetkilere dayanarak operasyon yapabiliyor. Kulislerde, çekilme sürecinin sonbahar aylarına kadar sorunsuz tamamlanması halinde hükümetin sınır ötesi operasyon tezkeresinin süresini uzatmayabileceği de konuşuluyor.