BIST 9.693
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.494,92
HABER /  GÜNCEL

Asit yağmuru alarmı hava durumu kötü bu iller dikkat!

Önce İstanbul için hava durumu uyarısı geldi ardından Mardin, Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak için kükürtlü yağmur uyarısı verildi. İşte meteorolojinin yeni hava durumu tahmini.

Abone ol

Bugün hava durumu tahminleri Musul'dan gelen kükürtlü yağmur bulutlarıyla ilgili oldu. Meteoroloji yeni hava durumuyla birlikte arka arkaya uyarılar geçti. İlk uyarı İstanbul'daki hava durumu için yapıldı, ardından Diyarbakır, Hakkari ve Gaziantep başta olmak üzere doğu ve güneydoğudaki iller için alarm geldi.

DEAŞ’ın hava saldırılarını engellemek için ateşe verdiği Musul’un güneyindeki kükürt tesisinden yayılan zehirli gazlarla yüklü bulutlar Türkiye'ye ulaştı.

NASA'nın yayınladığı haritada kükürt yüklü bulutların etkileyeceği bölge gösterilmişti. Bugün de o bölgede yağmur var. Meteoroloji uzmanları yağışların kükürtlü ve asit yüklü olduğu konusunda uyarı yapıyorlar.

METEOROLOJİDEN UYARI BU İLLER DİKKAT!

Beklenen yağmurlar bugün güneydoğu anadolu bölgesinde başladı. Meteoroloji yayınladığı son hava durumunda bazı iller için alarm verdi. Bu illerden güneydoğu anadolu bölgesinde bulunan Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari ile Bitlis, Siirt ve Batman asit yağmuru riski altında olan yerler. Uzmanlar bugünkü yağmurun altında kalınmamasını ve yağmur suyunun tüketilmemesini öneriyor.

Asit dolu bulutların 7 gün boyunca havada asılı kalabildiği de vurgulanıyor. Peki asit yağmuru riski altındaki illerde önümüzdeki 5 gün hava durumu nasıl olacak? İşte risk altındaki illerin hava raporları;

DİYARBAKIR HAVA DURUMU


MARDİN HAVA DURUMU


GAZİANTEP HAVA DURUMU

ŞIRNAK HAVA DURUMU

HAKKARİ HAVA DURUMU

İSTANBUL HAVA DURUMU FENA İPTALLER VAR
İSTANBUL hava durumu tahmininde de alarm var. Yoğun yağışlar poyrazla birlikte etkili oluyor. Fırtınalı yağış sebebiyle İDO ve vapur seferleri iptal oldu. Yağışlar akşam saatlerinden sonra etkisini kaybedecek. İstanbul için haftasonu hava durumu tahmini şöyle;

PROFESÖR MİKDAT KADIOĞLU AÇIKLADI BU YAĞMUR NE KADAR TEHLİKELİ

Güneydoğu anadolu bölgesindeki yağmur asit yüklü. Peki ne kadar tehlikeli ölümcül mü? Bu soruya İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Mikdat Kadıoğlu yanıt verdi. İşte söyledikleri;

-Başta söyleyeyim: Irak'taki kükürt üretim tesisinde çıkan yangın ülkemizde sadece doğu bölgelerini çok hafif ve asit yağmuru şeklinde etkileyebilir. Bu etki asla ölümcül, vb. tehlikeli bir durum oluşturmuyor ve sanıldığı gibi de kafamıza bir şişeden olduğu gibi havadan asit filan dökülmeyecek...

PEKİ NE OLACAK? ASİT YAĞMURU NEDİR?

-Yağışların normal yağıştan daha fazla asitlik derecesine sahip olmaları, düştükleri bölgeyi (bitkiler, toprak, yapılar, göller, akarsular, denizler vb.) kirletmekte, yapılara ve canlılara zarar vermektedirler. Asit yağışlarına ek olarak kuru birikme olarak adlandırılan bir asitlilik çeşidi daha vardır. Bu ise, gaz ve parçacık şeklinde daha asit reaksiyonlu parçacıkların yeryüzünde birikmesidir. Rüzgar daha asit reaksiyonlu parçacıkları taşır ve bunlar da değişik yüzeylerde (Bitkiler, binalar, arabalar, vs) birikirler.
 
Yağışlar esnasında daha önceden havada birikmiş olan daha asit reaksiyonlu parçacıklar yağışla yıkanarak yeni bir karışım oluştururlar ve bu karışım çok daha asit reaksiyonlu bir yapıya sahip olabilir. Kuru birikme ile asit yağışlarının birlikte meydana gelmesi literatürde asit birikmeleri olarak adlandırılır. Yağışların havadaki gaz ve asılı parçacıkları temizleme görevi yapması nedeniyle de yağış hava kirliliğinde çok önem kazanmaktadır.
 
Teröristlerin Musul’da yaktıkları kükürt madeni ülkemize oldukça uzak. Diğer deyişler aşağıda görüldüğü gibi ülkemizin doğu bölgesinde olabilecek en düşük miktarda.

RUSYA'YA KADAR GİDECEK
Benzer bir şekilde bir meteoroloji mühendisi olarak yapacağımız aşağıdaki gibi basit bir yörünge analizi de bu kirleticilerin bizim güneydoğun geçerek Çin’in üzerinde bu ay sonunda Rusya’nın içlerine kadar varacağını söyleyebiliriz.
 
Sonuç olarak kışın arada bir yaşadığımız hava kirliliğinin yanında Musul’dan gelebilecek olan kirleticilerin lafı bile olmaz. Şüphesiz sessiz bir kriz olan asit yağmurlarını ülkemizde çok daha fazla ciddiye alıp kendimizi, doğamızı, göllerimizi ve tarihi eserlerimizi korumalıyız...

MUSUL'DAKİ YANGININ GÖRÜNTÜLERİ