BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,45
HABER /  DÜNYA

Aşırı sıcaklara dikkat

Mersin İl Sağlık Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, aşırı sıcaktan, güneş ışınlarından ve nemin olumsuz etkilerinden korunman...

Abone ol

Mersin İl Sağlık Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, aşırı sıcaktan, güneş ışınlarından ve nemin olumsuz etkilerinden korunmanın sağlık açısından önemli olduğunu ifade ederek, “Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Özellikle dışarıda gezen veya çalışanlar sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir” dedi.
Sıcak havaların olumsuz etkileri ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, son günlerde bölgede hava sıcaklıklarının ve nemin arttığını belirtti. Aşırı sıcak ve nemden korunmanın sağlık için önemli olduğunu vurgulayan Başaralı, “Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka kullanılmalı ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan, göz hekimlerinin önerdiği güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda; ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir” diye konuştu.
Risk altındakiler hakkında da bilgi veren Başaralı, “Yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, sürekli ilaç alanlar, sokak çocukları, evsizler ve özellikle kronik hastalığı bulunanlar, yalnız yaşayan yaşlılar, sürekli ilaç kullananlar, alkol ve madde bağımlıları tehlike altındadırlar” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI KALABİLMENİN ŞARTLARI
Sağlıklı kalabilmenin insanların elinde olduğunun altını çizen Başaralı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketin. Kahvaltınızda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulundurun. Sabah kahvaltınızda, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edin. Yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçının. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulayın. Yemeklerinizde bitkisel yağlar kullanın. Vücut direncinizi artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Su dışında sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine ayran, süt ve meyve suyunu tercih edin. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.”
(İHA)