BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.477,90
HABER /  GÜNCEL

Aşırı sağcı Wilders 'şeriat karşıtı sözleşme' istiyor

Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, herhangi bir İslam ülkesinin pasaportunu taşıyan Hollanda vatandaşlarının, "şeriat karşıtı sözleşme" imzalamalarını istedi.

Abone ol

Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, herhangi bir İslam ülkesinin pasaportunu taşıyan Hollanda vatandaşlarının, "şeriat karşıtı sözleşme" imzalamalarını istedi.

Hollanda Parlamentosu, yeni yasama yılına Wilders'in İslam karşıtı görüşlerine ilişkin tartışmayla başladı.

PVV liderine göre, Müslüman ülkelerden gelen ve Hollanda vatandaşlığını seçen herkes, şeriata karşı sözleşme imzalamak zorunda olacak.

Wilders böylece, sözleşmeyi imzalayan kişinin "Hollanda'ya şeriat getirmeyeceğini ve Kur'an'da geçen tüm şiddet içerikli surelere mesafe koymayı kabul etmiş olacağını" düşünüyor.

Wilders, şeriat karşıtı sözleşme imzalamayan kişilere Hollanda'da yer olmadığını savundu.

PVV lideri, "Şeriat nefrettir. Hollanda'da yüzbinlerce şeriat isteyen insanın bulunmasını isteyemeyiz. Onun için, Hollanda demokrasisini seçmeli ve şeriata mesafe koymalısın. Herkes rengini açıkça belli etmeli" dedi.

Aşırı sağcı lider, bir süre önce Motivaction adlı araştırma kuruluşunun yaptığı araştırmaya işaret etti. Araştırmaya göre, Hollanda'da yaşayan Müslümanların yüzde 73'ü, IŞİD saflarına katılan cihatçıları "kahraman" olarak tanımlıyor.

Wilders, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

'Aptalca bir plan'

PVV lideri Geert Wilders'in parlamento gündemine taşıyacağını açıkladığı, "şeriat karşıtı sözleşme" diğer siyasi partilerin tepkisine yol açtı.

İşçi Partili (PvdA) Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher, Wilders'ın açıklamalarının "nefret tacirleriyle aynı olduğunu" düşünüyor.

Halk Sağlığı Bakanı Edith Schippers da, Wilders'ın önerisini, "aptalca ve gerçekçi olmayan bir plan" olarak değerlendirdi.

PvdA Milletvekili Hans Spekman, Wilders'ın bu tür söylemleri nedeniyle, nefretin sokağa sıçradığını belirtti. Spekman, "İnsanların bu şekilde nitelendirilmesini duymaktan bıktım" dedi.

Kur'an tartışması

Şeriat karşıtı sözleşme konusunda yasa önerisi hazırlığında olan Geert Wilders, parlamentonun yeni yasama yılının ilk genel görüşmesini yaptığı Çarşamba günü de, Kur'an tartışmasını gündeme getirdi.

Wilders, Meclis Başkanı Anouchka van Miltenburg'un masasında, İncil ile birlikte yer alan Kur'an'ın kaldırılmasını istedi.

PVV lideri, terör örgütü IŞİD'in "Kur'an'ı anayasa olarak gördüğünü" belirterek, "Teröristler Kur'an'ı esas alarak insanların kafasını kesiyor" dedi.

Wilders, bu nedenle meclis başkanının masasından Kur'an'ın kaldırılmasını istedi.

Meclis Başkanı van Miltenburg ise, "bu konunun daha önce tartışıldığını ve Kur'an'ın yerinde kalacağını" söyledi. Bunun üzerine Wilders oylama istedi. Ancak bu önerisi destek bulmadı. Kur'an'ın kaldırılması önersi 11'e karşı 125 oyla reddedildi.

Tartışma sırasında söz alan diğer siyasi partilerin temsilcileri, Wilders'ın, bütün Müslümanları aynı kefeye koyduğunu belirterek, Wilders'in düşünce tarzından bıktıklarını dile getirdi.

Sosyalist Parti (SP) lideri Emil Rome da, " Yeter artık. 1 milyon Hollandalı, ilhamını Kur'an'dan alıyor" diye tepki gösterdi.

150 üyeli parlamentoda 15 sandalyesi bulunan Wilders liderliğindeki aşırı sağcı PVV, kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor.

Son anketlere göre, PVV ve Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) 23'er sandalye ile 28 üye elde edecek olan ilk sıradaki Liberal Sağ Parti'nin (VVD) arkasında yer alıyorlar.