BIST 9.732
DOLAR 32,50
EURO 34,78
ALTIN 2.424,36
HABER /  DÜNYA

Asıl ölüm nedeni 529 yıl sonra ortaya çıktı

Son İngiliz Kralı 3. Richard’ın ‘otopsi’ raporu tam 529 yıl sonra ortaya çıktı.

Abone ol

Savaş meydanında öldürülen son İngiliz Kralı 3. Richard’ın ‘otopsi’ raporu yayınlandı.

Daily Mail’in haberine göre; 1485 yılında Bosworth Çarpışması’nda öldürülen kraldan arta kalanlar üzerinde yapılan tıbbi taramalarda 11 saldırı izine rastlandı. Bunlardan 9’u kafatasındaydı. 32 yaşındaki kral, kafasının arkasına biri kılıç diğeri de baltayla yapılan darbeler sonucu öldü.

- Savaş meydanında atını ve miğferini kaybettikten sonra “Bir ata krallığım feda” dediği rivayet edilen 3. Richard’ın cesedi, 2012 yılında Leicester kentinde bir belediye otoparkında yapılan kazıda bulunmuştu.

- Kralın aldığı yaralardan 9’unun kafasında olması, miğferini kaybettiği tezini kuvvetlendirdi. Kalçalarındaki izlerin ise cesedi savaş meydanında sürüklenerek teşhis edilirken meydana geldiği tahmin ediliyor.

ÖLDÜRDÜĞÜNDEN EMİN OLANA KADAR ÖLDÜR
- 3. Richard ile ilgili ‘ölüm raporu’ ünlü Tıp Dergisi Lancet’ta yayınlandı. Çalışmayı kaleme alan Profesör Sarah Hainsworth, kralın muhtemelen birden fazla sayıda kişinin saldırısı sonucu öldürüldüğünü söyledi.
Hainsworth, “Unutmayalım ki, Orta Çağ’da yaşanan savaşlar gerçekten son derece şiddetli ve kanlıydı. İnsanlar düşmanlarını gerçekten öldürdüklerine emin olmak isterlerdi ve daha sonra da bunu herkesin bilmesi için cesedi teşhir ederlerdi” dedi.

LANCASTER VE YORK HANELERİ
Kralın kollarında ve ellerinde savaş yarasına rastlanmaması, son ana kadar silahlı ve savaşmış olduğunu gösterdi. Hainsworth’a göre miğferini kaybeden kralın yüzünde iz olmamasının nedeni, öldürülenin kimliğini ispat etme ihtiyacı.

Lancaster ve York haneleri arasındaki Güller Savaşı’nın sonununu da getiren 3. Richard, savaş meydanında öldürülen son İngiliz kralı. Ve 529 yıl gecikmeyle yapılan otopsiye göre, 3. Richard, omurgasında hafif bir eğrilik bulunmakla birlikte Sheakespeare ve diğerlerinin eserlerinde iddia edilenin aksine kambur değildi.