BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.506,57

Aşıklar Yolu'nda buluşalım

İnternet Haber Seyahat Uzmanı tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş Bodrum’a doğru, yola çoktan koyuldu.

Belgesel tadında Ege seyri birbirinden ilginç gezi duraklarında devam ediyor.

Artık Marmaris’e veda vakti gelmişti. Bodrum’a doğru sabahın ilk ışıklarıyla birlikte adımlamaya başladım ama Bodrum’a varmadan önce gidilecek,görülecek,yapılacak yolumun üzerinde birbirinden güzel ve yaşanılası öyle güzellikler var ki aşk tadında bir gezi rotası çiziyorum kendime.

Tatil haritamda sırasıyla Marmaris Aşıklar Yolu, Akyaka, Azmak Başı, Gökova Körfezi, Sedir Adası, Sakar Geçidini takip ederek Gökovaya veda Ula, Belen Köyü, Yatağan, Muğla üstü Bodrum’a kadar devam edeceğim. Sizlerde İnternet Haber farkıyla beni takip edin.



Aşıklar Yolunda Aşk Başkadır…

Eski Marmaris yolu olarak bilinen ve halk arasında Aşıklar yolu diye ünlenen bu yol Marmaris’e yolu düşenlerin uğrak noktası ve bu yolda yürümek tatilcilerin beğenerek anlam yükleyerek yaşadığı ve paylaştığı bir tatil molası. Ama aslında bölgede ki bataklıkların kurutulabilmesi için Avusturalya dan getirilen suyu emme özelliği çok çok iyi olan okaliptüs ağaçlarıyla konumlandırılmış. Önceden dünyadan Okaliptüs ağaçlarının konukları Koalalar sadece bu ağacın dallarından besleniyorlar, ama gel gör ki Marmaris te nice aşığın kalpleriyle işaretleriyle dolu bir manzara yolu. Keremler- Aslılar, Leylalar- Mecnunlar, Şirinler- Ferhatlar, Romeolar-Julyetler aşkın efsanesini yazdırdılar, kavuşamadılar, aşkları uğruna dağlar deldiler, acılar çektiler, hasretler özlemler çektiler, ölümleri yeğlediler, Eros oku kendi kalbine sapladı yüzyıllar geçti aşka hala akıl sır ermedi… Ama hiçbir zaman vazgeçilmeyen 3 harf oldu AŞK.

Barış Manço’nun Hayran Kaldığı Dünyada ki Cennete Bir Adım Kaldı

Ve Akyakadayım…

Narin Çakırhan’a Ula tipi mimarisyle yapmış olduğu evlerle, Ağa Han mimarlık ödülünü kazandıran , bir çok ünlünün hayran kaldığı, Dondurmam Gaymak filmiyle dikkatleri üzerine çeken tarihi çok eskilere dayanan İdiyama kenti rahmetli Barış Manço’nun da kendini huzura bıraktığı tatil ve dinlenme yeriydi.



Doğal Bir Akvaryumda Gezmeğe Ne Dersiniz ?

Azmak başı , anlatılmaz yaşanır adeta doğal bir akvaryum. Yaz, kış suyun derecesi 12-13 derece, sodalı ve cilde iyi geldiği içinde yöre halkı tarafından da çok tercih ediliyor.

Balıklar, Su kaplumbağaları, Ördeklerle bir harmoni içerisinde suyla yosunların dans ettiği gidiş dönüş ortalama 45 dakika ama bir ömre bedel keyif alabileceğiniz, hafızalarınıza kazınabilecek bir doğa harikası.
Piyade tekneleriyle turladığınız dağlardan kaynakla gelen su azmak başı labirentini besliyor.

Akyaka limanında köprü başı sonrası azmak başı öncesinde açık deniz tatlı suyun ve tuzlu suyun birleştiği noktada soğuk suya dayanıklıyım diyorsanız bir iki dakika suda kalmayı deneyin.Bir de akşam üstü gün batımlarında Azmak çayının kenarındaki balık restaurantların dan birinde yerinizi ayırtmayı unutmayın.

Akyaka evleri aranızda, önünüzde Gökova serin doğal, muhteşem bir flora puana yapısıyla da sofranıza eşlik eden muhteşem bir manzara…




Barış Manço unutulmaz bestelerini bu evde yaptı...
Yaz Dostuuuum!


Azmak başında ağaçların arasında bir ev ama bu ev unutulmaz efsane sanatçımız Barış Manço’nun en sevdiği yerlerden birisi. Beklide unutulmaz şarkılarının ilham kaynağı işte Akyaka, suya dokun, gençleş, yenilen. Doğaya bak kendine gel. Evleri izle hayran kal, bir masal yada rüya değil gerçek bir harika işte Akyaka…

Gökova Tekne Turu

Kaptan Custo’nun dünyayı dolaştım ama Gökova gibisini görmedim, Halikarnas Balıkçısının dünyanın en iyi koyları dediği ve eklediği Napoli’yi gör de öl Gökova’yı gör de yaşa ...

Teknesi Kısmetle tüm dünyayı dolaşan Gökova aşığı Sadun Bora’nın ingiliz limanı Okluk koyunun ortasında ünlü heykeltraş Tankut Öktem’e yaptırdığı Deniz Kızı heykeli mavi nazar boncuğunu gerçekten hak ediyor.


Akyaka limanından sabah saat 10.00 da dünyanın sayılı yerlerden biri olan Datça burnundan Bodruma kadar uzanan Gökova körfezinde birbirinden güzel koylarıyla gezmek üzere Gökovalı dostlarım Dağlar ve Mustafa Kemal Kaptan ile buluştuğumda Akyaka limanı adeta insan seliydi ve yaklaşık 50 dakikalık bir deniz seyriyle su altı mağaralarına geldiğimizde denize dikkatli bakıldığında mağaraları görüyorum.
Yerin altında iki tane mağara ve kendi içerisinde ortalama 15m derinliği var, Zamanında İngilizlerin erzak deposu olarak kullandığı bu mağaralar şimdilerde sularla kaplı.Bu koyun, sevimli ve doğal sahipleri tavşan ve keçilerde tekne sahipleri tarafından besleniyor.



Suyun En Saf Hali

İnce Kum


İncecik kumu çok tuzlu olmayan suyu ve berraklığıyla yüzmek içi ideal bir koy.

Zeytinlik koyunda yemek molası veriyoruz.yüzmekten yorulan ve acıkanlar köfte, tavuk, balık, salata, makarna, meyve ziyafetiyle yemeğini yedikten sonra teknemizin yönünü sedir adasına çeviriyoruz. sahillerimiz de görünen o ki Kleopatra adası diye bilinen liman çok büyük ve yer bulmak için biraz bekleyeceğiz.

Adanın girişi, müze ören yeri, giriş ücretli yada müze kartlarıyla ziyaret edilebiliyor.



İşte Kleopatra’nın Güzelliğinin Sırrı

Güzelliğinden ziyade zekasıyla dikkatleri hep üzerine çekmiş, Marcus Antonius’un denize girebilmesi için emrine sunduğu Kedrai Antik Kenti sınırları içerisindeki Sedir Adası güney sahillerimizde en fazla ilgi odağı olan deniz duraklarının başında geliyor.

Mercekle bakıldığında oynayan bir kum ve ateşe bir süre tuttuğunuzda yanan çok açık beyaz şeffaf bir kum. Burada denize girmek bir ayrıcalık.

Kleopatra adasında şezlonglar, duş, wc ve cafe imkanı var kumların olduğu bölüme girmek yasak.



Kedrai Antik Kentine Bir Yolculuk

Yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüş parkuruyla Şapel ve Agorayı geride bırakarak antik tiyatronun taşlarında oturup denizi izleme keyfini yaşamalısınız. Sonrasında müzenin kahvesinde bir mola ve kendinizi denize bırakma zamanı…



Lacivert Koy

Gökova körfezindeki yapılan tekne turlarında uğranılan en güzel koylardan birisi. Poseidon’un uğrak koyunda 22 metreden birbirine nispet yaparcasına suya atlamaya hazır gençler…



Akyaka’nın yerli halkının da denize girmek için tercih ettiği bu koy size muhteşem bir deniz keyfi yaşatacak.

Akyaka Limanına Dönüş

Akyaka merkeze göre koylardaki su daha sıcak ve her koyun kendine özgü bir rengi dokunuşu var. Kimi şeffaf, kimi lacivert, kimi ise turkuaz ve hangi koya giderseniz gidin doğayla denizin ahengini yaşamak turu için aldığınız samimi içten eğlenceli bir tekne turu için Akyaka’ya mutlaka uğrayın.



Akyakaya veda edip 670 m yüksekliğindeki sakar geçidine tırmanışa geçtiğim de gözlerimin önündeki manzara gök ile yerin iz düşümüydü…

Gökova ya ne demeli gök denize mi düşmüş yada deniz göğemi yükselmiş?

“ Usta kaptanlarının belli olduğu bu geçit, gece yatakta uyumayan kaptan direksiyonda uyur” diyen, ışık saçan kaptan Şuayip’i hatırattı bana.

Ula Göleti yapay bir gölet ve ana yoldan 3 km içeride bölge halkının uğrak noktası.


Yoluma devam ediyorum Ege bölgesindeki yöresel evlerin üstatların memleketi Ula’yı geride bırakıyorum.

Efelerin Efesi



Ege’nin yiğitlikleri dürüstlükleri ve kahramanlıklarıyla dillere destan efelerine türküler yakılmış onlarda Ege halkının kahramanları olmuşlar.
Ve Ege türkülerinin de en önemli kaynağını oluşturmuş bu türkülerin arasında Feraye, Çökertme, Kerimoğlu ve Ormancı gibi önemli türküler dikkatleri çeker.



Belen Kahvesi ve Ormancı Türküsü

Geneves köyü şimdiki çay bükü köyü 1946 yılında yaşanan bir gerçeğin anısına yakılmış bir ağıt olan orancı türküsüyle ünlenmiş belen kahvesi olarak ta şimdilerde ziyaret edilmeye devam edilmekte.

Ormancı türküsünü Türk sanat müziğinin güçlü yorumu Müzeyyan Senar bir vazgeçilmez haline getirirken, Tahir Erdinç bestelemiş, bölge sanatçısı Nazmi Yükselen de ormancının TRT arşivinde yer almasını sağlamıştır.

Çaybükü Köyünde Bir Gelenek Dama

Bu köyde dama oynamak adeta bir gelenek haline gelmiş.
Belen kahvesine yolunuz düşerse ormancı türküsünü burada dinleyip geçmişe tanık olabilirsiniz.

Ormancını Hazin Öyküsü

Geneves köyü muhtarı Tevfik Cezayir arkadaşı Mustafa Şahbudakla köyün kahvesinde dama oynarken ormancı Sarı Mehmet ormanda çıkan yanının söndürülmesi için bekçi ister, muhtarsa bekçi vermek istemez ormancıda tuttuğu zaptı muhtara imzalatmak istediğinde damanın en hareketli oyun zamanını seçere muhtar imzalamaz kağıdı ormancıda vurur masaya dağıtır damanın taşları derken Mustafa ormancıyı alkollü olması konusunda uyarır ormancı söz dinlemez masayı iyice dağıtır ve Mustafa da tokadı patlatır ve ormancı kamasıyla Mustafa’yı yaralar ve Mustafa da dayanamayıp silahını çıkarttığında Muhtar, Mustafa’yı elinden bir kaza çıkmasın diye önlemek için engel olmaya çalıştığında iki kez kurşun patlar ve ne yazık ki kurşunlar yakın arkadaşı Muhtara isabet eder. Ormancı da olay yerinden kaçmaya çalışırken topuğundan ve kalçasından yaralansa da kaçar.

Köylüler Mustafa’nın elinden silahı da alsa kar etmez çünkü Muğla devlet hastanesinde kan kaybından yaşamını yitirir. Dillere destan bu ağıt ormancı türküsünün gerçek hikayesidir.

Çıktım Belen Kahvesi'ne baktım ovaya, baktım ovaya,
Bay Mustafa çağırdı, dama oynamaya,
Ormancı da gelir gelmez, yıkar masayı, yıkar masayı,
Söz dinlemez ormancı, çekmiş kafayı.

Aman Ormancı, canım Ormancı
Köyümüze bıraktın yoktan bir acı





Yatağanı Dumanlar Sarmış


Yatağan Termik Santralinin dumanları Milas Bodrum yolunun iki kenarı boyunca gökyüzüne karışmaya devam ediyor.

Doğa Cennetinde Bir Yara

Bunca eşsiz güzelliğin ortasında ne olusu olsun keşke olmasıydı dedirtiyor Yatağan Termik Santrali.



Ev Alırsan Tuğladan Kız Alırsan Muğla dan…

Muğla ilimiz Fethiye, Marmaris, Bodrum gibi üç önemli turizm bölgesine ev sahipliği yaparken asar dağının eteklerine de ormanı, tarihi arasta çarşısı, evleri, camileri, yemekleri hediyelik el sanatları ürünleriyle aracınızın yönünü Muğla merkezine çevirirseniz gezip gördüğünüzde mutlu olabileceğiniz bir il.

Turizmin starlarının ili olarak dikkatleri üzerine çekiyor.



Beçin Kalesine Milas’a doğru ilerlerken havada yavaş yavaş kararmaya başlamıştı. Dünyaca ünlü Milas halılarıysa 16.yy dan beri eski Türkmen boylarının geleneği olarak günümüzde de sürdürülmektedir.
Özellikle bu bölgenin yapısındaki renkler halıların öz motiflerini oluşturup Milas’ın Karacahisar, Ören, Mezgip, Bozalan gibi köylerinde dokunmaktadır.



Artık Bodrum’a Girme Zamanı…

Sevimli yunuslarla insanların ölümsüz dostluğunu kol kola sahile vuran mitolojik efsanesinin ve sakin tatil alternatifi Güllük üstünden Bodrum havalimanını geride bırakarak, Güvercinlik üstünden Bodruma inerken kızıl bir güneş yolumu kaplamıştı.

Genç ve başarılı sanatçı Barış Akarsu’nun hayatını kaybetti Torba kavşağını geçerken içim buruldu. Başta memleketi Amasra olmak üzere tüm ülkede sevgiyle anılan bu değerli sanatçımızı anarken özellikle eğlenceli gece hayatının vazgeçilmez mekanlarıyla dolu olan Bodrum da araç kullanacak sürücülerin alkol sınırına mutlaka dikkat etmesi gerektiğini de hatırlatmak isterim. Bakalım Halikarnas Balıkçısının diyarı Bodrum da ve tatil haritam da daha nereleri göreceğim, sizlerle paylaşacağım.

Tatil tadında yoluma devam ederken yollar ve sağlığınız eksik olmasın.
İyi tatiller…