BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,92
ALTIN 2.436,28
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Asgari ücretten vergi kalkacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücretliden vergi alınmaması konusuyla ilgili konuştu

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücretliden vergi alınmaması konusuyla ilgili, “Böyle bir uzlaşı bütün partiler tarafından sağlanırsa yapılacak bir şey yok. Ama şu anda ne parlamentoda ne de hükümetin gündeminde konu bu boyutuyla yok” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Doburca Sosyal Tesislerinde hastane başhekimleriyle toplantı yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplantı sonrası son siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

Çelik, "Ülkenin meselelerini iktidar partisi çözmekle yükümlü ama muhalefetin de sorumluluğu olduğunu bilmesi gerekir. MHP gibi halen aykırı bir tutum içerisinde olunursa bu sürece katkı sağlamaz ve zaman kaybedilmiş olunur. Siyasi partilerin bu zor ve çetin konuların çözümünde uç noktada bir değerlendirme yapmaları gerekir" dedi.

Reyhanlı saldırısıyla ilgili çok detaylı çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Çelik, Suriye’de yaşanan olaylar dikkate alındığında bölgenin son derece sıkıntılı olduğunun ortada olduğunu ifade etti.

Suriye’deki antidemokratik, baskıcı, insanlığı ayaklar altına alan, zalimane rejimin ne yazık ki destekçileri olduğunu söyleyen Çelik, "Bu yönüyle baktığınız zaman, bu sabotajın, bu bombalama olaylının nerelere nasıl uzandığını ayak üstü cevapla geçiştirmek mümkün değil. Tabii ki araştırma neticesinde bunlar netliğe kavuşacak. Faillerin bir bölümünün elde olması, olayın aydınlatılması açısından önemli gelişme. Türkiye, Suriye’nin dostluğu, Suriye ile kardeşliğimizin pekişmesinden yana. Türkiye, insan öldürmeyi meslek haline getirmiş olan canilerin bu bölgede olmamasından yana net tavır koymuş bulunuyor. Gelişmiş ülkelerin temennilerle insan ölümlerini geçiştirmeye çalışmaları da insanlık adına hepimizi özüyor” diye konuştu.

''ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF HALE GELİR AMA...''

Varlık barışının memurlarla bir ilgisinin olmadığını belirten Çelik, Türkiye’nin varlık barışı ile ilgili bir düzenleme yaptığını söyledi. Bu düzenlemeden 1,5 milyar lira vergi imkanı elde edildiğini belirten Çelik, "Varlık barışı parlamentodan geçtiği zaman çok ciddi bir şekilde altın, döviz, menkulün ülkeye transferi ve ciddi bir şekilde vergi tahsilatı olacak. Kayıt dışı kayıt altına alınmış olacak. Yani biz tüm imkanların kayıt altında olması için dünya piyasalarında olan tedbirleri ortaya koyuyoruz. Varlık barışı da bu tedbirlerden bir tanesidir" diye konuştu.

Belediyelerde sözleşmelilerin kadroya alınmasıyla ilgili Başbakanın bir sözü olduğunu hatırlatan Çelik, "Tarihi, süresi ve sayısı değerlendirilmek kaydıyla sözleşmeliler kadroya alınacak" dedi.

Bakan Çelik, Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu’nun yeni anayasaya asgari ücretten vergi alınmayacağı hükmünün eklenmesine karar vermesiyle alakalı olarak ise, "Böyle bir uzlaşı bütün partiler tarafından sağlanırsa yapılacak bir şey yok. Asgari ücret vergiden muaf hale gelir ama şu anda ne parlamentoda ne de hükümetin gündeminde konu bu boyutuyla yok. Bu, 4-5 milyar liralık vergiden vazgeçileceği anlamına gelir" dedi.