BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.498,66
HABER /  DÜNYA

Asgari ücret 2100 liraya çıkıyor!

Yunanistan Başbakanı Çipras, yeni hükümetin seçim öncesi vaatlerinin tamamını eksiksiz olarak yerine getirmekte kararlı.

Abone ol

Yeni hükümetin öncelikli hedefinin ülkedeki mali krizin açtığı yaraları sarmak ve insani krizle mücadele etmek olduğunu bildiren Başbakan Aleksis Çipras, bu kapsamda radikal kararlar alındığını anlattı.

Çipras, öncelikli olarak uygulanacak tedbirleri şöyle sıraladı:

MİLLETVEKİLİNE ARAÇ YOK

"Bakanlıklar çok sayıdaki danışmanlar ve geçici olarak işe alınan memurlardan arındırılacak. Bakanların kullandığı otomobillerin sayısı yarıya indirilecek ve milletvekillerine tahsis edilen araçlar iptal edilecek. Hükümete ait üç özel uçaktan biri satılacak. Başkanlık konutundaki ve bakanlıklardaki personel sayısı yüzde 30 oranında azaltılacak. Bakanların korumakla görevli polisler vatandaşları korumak için caddelerde ve semtlerde görevlendirilecek.

İşten çıkarılan kamu çalışanları yeniden işe alınacak ve çalışma koşulları ve önceki hükümetler tarafından memorandumlar gereği kısıtlanan özlük hakları yeniden belirlenecek. Kamu ihaleleri yeniden gözden geçirilecek ve vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında, gümrüklerde kontroller yoğunlaştırılacak. Vergi mükelleflerine 12 bin avroya kadar muafiyet getirilecek ve yüksek gelirlilerden daha fazla vergi alınacak.

ASGARİ ÜCRET 750 AVRO (2100 LİRA)

Asgari maaş bir yıl içerisinde aşamalı olarak 750 avroya çıkarılacak. Kapatılan Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu (ERT) yeniden yapılandırılarak faaliyete geçirilecek. Ülkede bulunan yasal göçmenlerin insan hakları kapsamında Yunan vatandaşlığına geçmelerindeki zorluklar ortadan kaldırılacak. Emekli maaşlarında daha fazla kesinti olmayacak ve düşük maaşlılara yılbaşında bir maaşlık ikramiye verilecek. Ülkenin doğal zenginliklerinden elde edilecek gelirler için özel bir fon kurulacak ve burada biriken meblağ öncelikli olarak sosyal sigorta kurumlarına destek olarak kullanılacak."