BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,17
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Asgari ücret 2016 komisyon ne karar verdi?

Asgari ücret 2016 tespit komisyonu toplandı. 2016 asgari ücret zammı için nihai kararı verecek olan asgari ücret tespit komisyonu kararı merakla bekleniyor.

Abone ol

Asgari ücret 2016 için kesin kararı verecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk kez toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında toplanan komisyonun asgari ücretin 1300 lira olması için verilen teklifi onaylaması bekleniyor.

AK Parti'nin "Asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme" vaadinden dolayı görüşmelerin kısa sürede uzlaşmayla neticelenmesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Salonu'nda Bakan Soylu başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Komisyonun bu yılki ilk toplantısına Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK Yönetim Kurulu Gözlemci Üyesi Metin Demir, her iki konfederasyonun temsilcileri ve bürokratlar katılıyor.

Asgari ücret 2016 komisyon ne karar verdi

ÇALIŞMA BAKANI SOYLU: ENDİŞEYE GEREK YOK

Yeni asgari ücretin belirlenmesinde tarafların görüşlerini önemsediklerini belirten Bakan Soylu, komisyonun varlık sebebinin de bu olduğunu söyledi.

Hükümetlerinin temel politikalarının istihdam, üretim ve büyüme dostu politikalar olduğunu ifade eden Soylu, "Bunu devam ettirmek zorundayız. Burada bir taraftan istihdamı, bir taraftan üretimi, diğer taraftan büyümeyi öncelemeliyiz. İş aleminin, içinde bulunduğu durumu rasyonel bir şekilde gözetmeliyiz, işçimizin, emekçimizin durumunu gözetmeliyiz. Aynı zamanda mali disiplinimize de aynı ölçüde ve aynı dengeyle birlikte bakabilmeliyiz. Tüm bunlar bu masanın temel konularından bir tanesidir" diye konuştu.

Bakan Soylu, asgari ücretteki bin 300 liralık rakamın gelir skalası sebebiyle bin 260 liraya düşürülmesinin söz konusu olmadığını bildirerek, "Bin 300 liralık taahhüt, bütün yılı kapsayan bir taahhüttür ve bunu bir mazeret olarak 'vergi dilimine girdiği için 30 liralık, 40 liralık veya 70 liralık düşüş olacak' diye bir endişeye gerek yok" dedi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Bu yılki görüşmelerde, AK Parti'nin asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme vaadinden dolayı rakam yerine ağırlıklı olarak yeni asgari ücretin işverene maliyeti üzerinde durulması bekleniyor. 

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 82 lira 47 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 496 lira 36 kuruş düzeyinde bulunuyor. Bunun bin 273 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 197 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 25 lira 47 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.