BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,86
ALTIN 2.477,63
HABER /  GÜNCEL

Artvin'de facia! Çok sayıda ölü ve yaralı var!

ARTVİN'in Hopa ilçesinde, önceki geceden itibaren etkili olan şiddetli yağış, bir binanın çökmesine neden oldu. Çok sayıda ölü ve yaralı var...

Abone ol

Artvin'in Hopa ilçesinde şiddetli yağış sonucu yaşanan sel ve heyelanda 8 kişi hayatını kaybederken 1 kişi kayıp 19 kişi de yaralı. Metrekare başına 225 kilogram yağmur yağan bölgedeki afeti uluslararası haber ajansları son dakika olarak dünyaya duyurdu.

Artvin Valisi Kemal Cirit, gazeteciler yaptığı açıklamada, sel ve heyelan nedeniyle il genelinde 8 ölü ve 1 kayıp olduğunu söyledi. Bazı köylerde vatandaşların evlerinde mahsur kaldığını, görüş mesafesi çok düşük olduğu için de helikopterle hizmet veremediklerini ifade eden Vali Cirit, "AFAD, TSK ve sahil güvenlik bir çalışma yürüttüler. Arhavi ilçemizde geri dönmek durumunda kaldı ama mahsur kalan vatandaşlarımıza karadan ulaşarak yardım yakında götürürüz. Birkaç saate kurtarmış oluruz  umarım." diye konuştu.

ARTVİN'DEN FELAKET KARELERİ- TIKLA 

İKİ BAKAN ARTVİN'E GİTTİ
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Davutoğlu, Artvin Valisi Kemal Cirit ile telefonda görüştü. Başbakan Davutoğlu'nun, telefon görüşmesinde, Vali Cirit'ten sel olayıyla ilgili bilgi aldığı bildirildi.

Bu arada, Başbakan Davutoğlu'nun, bölgedeki hadiselerle yerinde ilgilenilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu Artvin'e gönderdiği, AFAD'a da yağışın sonuçlarıyla derhal ilgilenilmesi için gerekli talimatları verdiği belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de yarın sel bölgesine gideceği bildirildi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ

Sel felaketinde hayatını kaybeden 8 kişiden 3'ünün isimleri belli oldu. O isimler; Sabri Acıbadem, Emniyet Gedik ve Ünsal Gedik.

TEHLİKE BİTMEDİ

Bu arada meteoroloji uzmanlarına göre önümüzdeki saatlerde yağışlar daha da güçlenerek devam edecek. Karadeniz'in üzerinde tekrar oluşan yoğun bulut, Sinop'tan Artvin'e kadar olan tüm bölgeyi etkileyecek. Sinop, Ordu, Samsun, Giresun bölgesinde çok kuvvetli yağış olasılığı var.

Uzmanlar özellikle Rize'lileri çok kuvvetli yağış olabileceği konusunda uyardı. Çok etkili bir türbülans olduğunu bildiren uzmanlar, bu türbülansın ve yağışların, helikopterlerin kalkışını ve haraketlerini bile engelleyebileceğini belirtiyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bu gece ve yarın Samsun, Ordu ve Sinop çevrelerinin,  yerel olarak kuvvetli, yer yer çok kuvvetli ve gök gürültülü sağanağın etkisi altına gireceği belirtildi.

Meydana gelebilecek sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımdaki aksamalara karşı vatandaşların tedbirli olması istendi.

REUTERS VE AFP 'SON DAKİKA' OLARAK SERVİS ETTİ

Uluslararası haber ajansları Reuters ve AFP de Artvin'deki sel felaketini, abonelerine son dakika bilgisi olarak geçti. Reuters, "Ağır yağmur altındaki Hopa’da iki bina çöktü. Kentte mertekare başına 255 kilogram yağmur yağdı. 8 kişi ölürken bir çocuğun kayıp olduğu bildirildi" derken, AFP ise "En az sekiz kişi Artvin’deki sel felaketinde hayatını yitirdi. Televizyon görüntülerinde facianın büyüklüğü anlaşıldı" ifadelerini kullandı..

'SON 50 YILIN FELAKETİ'

Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, "Yaşadığımız sel ve heyelan ilçemiz için son 50 yılın felaketi diyebiliriz" dedi.
      
Cihan, öncelikli olarak Artvin Valiliği tarafından oluşturulan kriz masasına gelen ihbarların değerlendirildiğini, bu kapsamda mahsur kalan vatandaşlara öncelik tanınarak ekiplerin kendilerine yönlendirildiğini söyledi.
      
İlçeye bağlı 13 köy yolunun tamamen kapandığını ifade eden Cihan, "Yaşadığımız sel ve heyelan ilçemiz için son 50 yılın felaketi diyebiliriz. Köy yollarımıza ulaşım sağlayamıyoruz. Göçük altında olan bazı evler var. Şu ana kadar 8 can kaybımız var ve tek dileğimiz bu sayının artmaması. Ekipler canla başla mahsur kalan vatandaşların tespiti ve kurtarılması için çalışıyor.  Şu anda hasar tespitine bakmıyoruz ve önceliğimiz de değil" diye konuştu.

Cihan, ilçede elektrik kesintisinin devam ettiğini kaydetti.

AFAD 11 İLDE TEYAKKUZA GEÇTİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), Artvin'de meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle 31 kişilik arama kurtarma ekibinin olay yerinde görevlendirildiği bildirildi.
      
AFAD'dan yapılan açıklamada, Arhavi ve Hopa ilçelerinde öğle saatlerinde başlayan aşırı yağış nedeniyle meydana gelen sel ve heyelanlarda 7 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.
      
Kayıp iki vatandaşı arama ve kurtarma çalışmalarının da aralıksız devam ettiği belirtilen açıklamada, "Artvin'de meydana gelen sel afeti nedeniyle Başbakanlık AFAD koordinasyonunda 31 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi olay yerinde görevlendirilmiştir. Samsun'dan 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi de Genelkurmay Başkanlığına ait hava aracı ile olay yerine gönderilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 1 adet helikopter de Samsun'dan bölgeye sevk edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
      
Açıklamada, Doğu Karadeniz bölgesinde meydana gelebilecek aşırı yağışlara karşı Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Ardahan, Kars, Artvin, Trabzon ve Rize AFAD il müdürlüklerinin teyakkuza geçirildiği kaydedildi.
      
Artvin Hopa ilçesinde metrekareye 182 kilogram yağış düştüğü belirtilen açıklamada, yağışların saat 19.00 civarında azalacağının değerlendirildiği bildirildi.



AKUT EKİBİ BÖLGEYE GİDİYOR

Arama Kurtarma Derneğince (AKUT), Artvin'de meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle Rize ve Trabzon'daki toplam 22 AKUT gönüllüsünün bölgeye hareket ettiği bildirildi.
      
AKUT'tan yapılan açıklamada, Hopa ilçesindeki sel felaketinden sonra bölgede oluşan enkaz ve diğer hasarlar nedeniyle ekiplerin bugün öğle saatlerinde arama kurtarma operasyonuna başladığı belirtildi.
      
Rize, Trabzon ve Giresun ekiplerinin operasyon boyunca birlikte hareket edeceği kaydedilen açıklamada, "Rize ekibimiz 15, AKUT Trabzon ekibimiz 7 gönüllümüz ile bölgeye hareket etmiştir. Giresun ekibimiz bölgeye ulaşım için son hazırlıklarını yapmaktadır. İstanbul ve  Kocaeli ekiplerimiz bekleme durumundadır. Gerektiği takdirde tüm sesli ve görüntülü arama ekipmanı ve kurtarma destek ekipmanı ile yola çıkacaklardır" ifadelerine yer verildi.
      
Açıklamada, AKUT İstanbul Genel Merkezi tarafından yönetilen operasyon için AKUT Esentepe'de kriz merkezi kurulduğu, operasyonu yönetmek ve sahadaki ekiplere lojistik destek sağlamak üzere 10 gönüllünün de 7/24 AKUT merkezde görev almaya devam edeceği bildirildi.