BIST 9.538
DOLAR 32,48
EURO 34,56
ALTIN 2.475,50
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Erotik kitap kütüphanede okunur!

İngiltere’de kütüphanelerden ödünç alınan erotik kitap sayısında son bir yılda yüzde 500 artış oldu. Bu artış "Grinin Elli Tonu etkisi" olarak adlandırılıyor.

Abone ol

İngiltere’deki kütüphanelerde, Avustralyalı yazar Indigo Bloome’nin yazdığı ve geçen yılın en popüler erotik romanı olarak kaydedilen Destined to Feel/Hissetmeye Var Mısın? adlı kitap, 11 bin 700 kez ödünç alınmış.

Edebiyat çevreleri, erotik kitapların ödünç alınma oranındaki bu artışı, E.L. James’in çok satanlar listesine giren Fifty Shades of Grey/Grinin Elli Tonu adlı romanının yarattığı etkiye bağlıyor. Bu kitap ise en çok ödünç alınanlar listesinde üçüncü sırada yer alıyor.

Erotik romanların ödünç alınmasındaki artışı, kütüphanelerde otomatik kitap çıkış işlemleri sayesinde utanmak zorunda kalmadan kitap çıkarma olanağının sağlanmasına bağlayanlar var.

Bir başka açıklama ise E.L. James gibi yazarların popüler hale gelmesiyle, bu kitap türlerinin daha çok ana akım okura ulaşma şansı bulması. İngiltere’de kitapları en çok ödünç alınan yazar kategorisinde ise Amerikalı polisiye roman yazarı James Patterson son yedi yıldır ilk sırada yer alıyor. İlk ona giren yazarlardan altısı Jacqueline Wilson, Julia Donaldson ve Mick Inkpen gibi çocuk kitapları yazarları. Aralık 2012 verilerine göre İngiltere’de 4 bin 265 halk kütüphanesi bulunuyor. Aynı yıl kütüphanelere yapılan ziyaret sayısı ise 307 milyona yakın.

(BBC)