BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,20
HABER /  MAGAZİN

Artık mankenler 38 beden ve üstü

Artık vitrin mankenleri bile 38 beden üstü olacak nasıl mı? İşte bu karar sıfır bedenleri şaşırtacak

Abone ol

Fransa, İtalya, ABD ve İngiltere moda federasyonları sıfır bedenle mücadele etme konusunda anlaşmaya vardı. İspanya’da ise Sağlık Bakanlığı ile masaya oturan Zara, Mango gibi hazır giyimciler, vitrin mankenlerinin bile 38 beden ve üstü olmasını kabul ettiler.

İspanya’da bir moda evinin kötü örnek oldukları gerekçesiyle aşırı zayıf mankenlere podyum yasağı getirmesiyle başlayan kampanya meyvelerini vermeye başladı. İspanya’da modacılar ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri vitrin mankenlerinin bile 38 beden ve üstünde olması konusunda anlaştı. Fransa, İtalya, ABD ve İngiltere moda federasyonları da podyumdaki sıfır bedenle mücadele etme konusunda anlaştı.

İspanyol hazır giyimciler Cortefiel, Mango, El Corte Ingles ve Zara markasının sahibi Inditex, İspanyol Sağlık Bakanlığı’nın konfeksiyon bedenlerinin standardize edilmesi projesine destek verdi. Söz konusu şirketler aynı zamanda vitrinlerinde 38 bedenden zayıf manken kullanmamayı kabul etti. Sözkonusu anlaşma, Pasarela Cibeles modaevinin zayıf mankenleri defilesine çıkarmayacağını açıklamasının ardından geldi.

 Sıfır bedene karşı yürütülen kampanyanın bayraktarlığını yapan Sağlık Bakanı Elena Salgado, "Toplumun sosyal gerçekliğinden uzak güzellikle ilgili tiplemeler yaratmak modern ve ileri bir toplum için sorumlu bir davranış değildir" dedi.

Beş yıl içinde bütün vitrin mankenlerini şişmanlatma kararı alan modacılar, 46 bedene de koleksiyonlarında yer verecek.