BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,68
ALTIN 2.524,69
HABER /  GÜNCEL

Artık diziler daha geç saatte yayınlanacak

Canlı yayında konuşan RTÜK Başkanı Davut Dursun yerli dizilerin içerik zorunları nedeniyle toplum hayatında şiddetin doğallık kazandığıı söyledi...

Abone ol

RTÜK Başkanı Davut Dursun, CNN Türk ekranlarında Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. Kuruma gelen seyirci tepkilerini anlatan RTÜK Başkanı özellikle dizilerdeki şiddet ve cinsellik unsurlarının soyal hayatta yol açtığı olumsuz sonuçlara dikkat çekti.

DİZİLER ŞİDDETİ TOPLUM NEZDİNDEN MEŞRULAŞTIRIYOR

Gazeteciler.com'un derlediği habere göre, Hande Fırat'ın "en çok hangi programlar için şikayet geliyor?" sorusuna yanıt veren Davut Dursun yerli dizilerin içerik sorunlarından yakındı.

Yüzde 50'nin üzerind edizilere dönük şikayetleri geliyor. Bunu anlamak zor değil, sonuçta en çok izlenen program türleri hakkında çok şikayet gelir. Aile yapısına, milli değerlere aykırı olduğu, şiddet ve cinsel içerik olduğu yönünde şikayetler bunlar. Şiddet kullanımı son dönemlerde çokça şikayet konusu oluyor. Çocuklara, kadınlara dönük bir şiddet kullanımı var. İnsanlar bunları izledikçe şiddetin doğallaşması ve sorunların çözümünde bir yöntem olarak yaygınlaşmasına özendirmesine yol açıyor. Bu hem bizim iç hukukumuz hem de uluslararası hukuk tarafından yasaklanmış bir husus. Diğer yandan cinsellikte de öçlüleri zorlayan yayınlar olabiliyor.

+7 İŞARETİYLE VERİLEN PROGRAMDA BAŞTAN SONA ŞİDDET VAR

"Akıllı işaretlerin anlamaı gayet açık aslında. Ancak görüyoruz ki +7 işareti taşıyan yani 7 yaş üzeri izleyici kitlesine açık bir programda baştan sona şiddet olabiliyor. Bunu nasıl +7 olarak yayınlayabilirsin? Bu konuda da düzenlemelerle sorunları çözeceğiz."

İZDİVAÇLARA RTÜK MÜDAHALESİ GELECEK

"Kadını bir meta gibi alınıp satılan bir şey olarak sunan bu programlara (izdivaçları kastediyor) tekzip sunacağız. Yayıncı kuruluşların bu programları daha makul ölçlerin içine çekmelerini isteyeceğiz."