BIST 9.507
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.491,72
HABER /  GÜNCEL

ARŞİV ODASI: Duygu Asena, 1999

Arşiv Odası'nda bu hafta, kadın hakları konusunda en etkin çalışan ve yazılarında sürekli bu konuları gündeme getiren gazeteci yazar Duygu Asena'yla 1999 yılında BBC Türkçe radyosunda 'Türkiye'de kadın olmak' konusunda' yapılan söyleşiyi yayımlıyoruz...

Abone ol

Arşiv Odası'nda bu hafta, kadın hakları konusunda en etkin çalışan ve yazılarında sürekli bu konuları gündeme getiren gazeteci yazar Duygu Asena'yla 1999 yılında BBC Türkçe radyosunda 'Türkiye'de kadın olmak' konusunda' yapılan söyleşiyi yayımlıyoruz...

ARŞİV ODASI: Duygu Asena, 1999... Yarın TSİ 12:30'da...

Program tanıtımı için tıklayın

Türkiye, 2011 yılında, kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetle mücadeleyi amaçlayan uluslararası sözleşmeyi imzalayan ilk 13 ülkeden biri oldu. Sözleşme, fiziksel, cinsel, psikolojik şiddetin yanı sıra, zorla evlendirme ve kadın cinsel organlarının kesilmesi gibi farklı şiddet türlerini tanımlıyor ve bunlara yaptırımlar getiriyordu.

Ancak devlet kurumlarının kadına yönelik şiddet konusunda herhangi bir istatistik tutmadığı Türkiye'de, atılan imza, günlük yaşama, kadınların karşı karşıya oldukları sorunlara acil çözüm bulmaya yardımcı olmadı.

Kadın kuruluşları tarafından derlenen veriler kadına yönelik şiddettin arttığını gösteriyor.

Son olarak Özgecan Aslan cinayetiyle birlikte Türkiye'de kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddet yeniden gündemin başına oturdu...

ARŞİV ODASI'NIN YOUTUBE SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

ARŞİV ODASI

Yapımcılığını Cenk Erdil ve Aylin Yazan'ın ortaklaşa üstlendiği programın ilk bölümü, BBC Türkçe Servisi'nin 75. kuruluş yıldönümü olan 20 Kasım'da, 1976 yılından bir Zeki Müren söyleşisi ile başlamıştı.

2011 yılında radyo yayınlarına son veren BBC Türkçe, bu programda siyasetçilerin, gazetecilerin, sanatçıların, akademisyenlerin; bazıları hayatını kaybetmiş, bazıları geçen yıllarla unutulan, bazıları ise daha da ünlenen isimlerin seslerini, arşivin raflarından çıkarıyor ve dijital platformda yeniden yayımlıyor.

O yılları hatırlayanların hafızaları tazelenecek, kimi dinleyiciler ise bu sesleri belki de ilk kez Arşiv Odası aracılığıyla duyuyor.

Aylin Yazan'ın sunduğu programda, Londra'da ilk konserini veren İbrahim Tatlıses'ten Olacak O Kadar'ın ilk günlerini anlatan Levent Kırca'ya, kaset çıkarmakta güçlük çektiğini söyleyen Ajda Pekkan'dan, tedavi görmek için Londra'ya gelen Barış Manço'ya, Altan Erbulak'ın bilinmeyen bilgisayar tutkusundan Sevgi Soysal'ın BBC Türkçe için kaleme aldığı yazılara kadar birçok farklı ses ve yayına yer verilecek.

Türk siyasî yaşamında yer etmiş isimler ve gazeteciler de Arşiv Odası’nda olacak. İsmet İnönü'den Celal Bayar'a, Turgut Özal'dan, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan'a, darbeler döneminde yasaklanmış sanatçılardan Ruhi Su, Orhan Gencebay, Cem Karaca ve Rahmi Saltuk'a, iş adamları Vehbi Koç ve Sakıp Sabancı'ya kadar uzun yıllar içinde BBC Türkçe Radyosu'na konuk olan isimler, her hafta Arşiv Odası ile yeniden BBC Türkçe takipçileriyle buluşacak.